На заседанието на Министерския съвет от 3 декември премиерът Бойко Борисов е поискал от вицепремиера Меглена Кунева и министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова до днес да му предоставят всички документи за проекта "Южен поток". Искането му идва заради изказването на руския президент Владимир Путин, че спира проекта заради България.

"Госпожа Петкова, искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива”, казва Борисов на енергийния министър.

Меглена Кунева пък отбелязва, че Съветът по европейските въпроси е приел позицията си във вторник. "Тя дава отговор на много от несправедливите обвинения, които се отправят към България за спиране "по наша вина" на проекта "Южен поток". В тази позиция е записано, че България подкрепя "Южен поток", естествено при изпълнение на законодателството на Европейския съюз. Освен това на 9-ти се очаква среща, която ще бъде между Европейската комисия, нас и руската страна. Така че всякакви спекулации всъщност бихме могли да ги пресечем с факта, че още в понеделник България вече е приела позицията си и тази позиция не оставя съмнение в добронамереността на страната", казва вицепремиерът.

Борисов отбелязва, че в края на краищата Европейската комисия е поела преговорите и по-предишното правителство е делегирало тези права на комисаря Йотингер тогава, а сега на европейския комисар по енергетика, който да води от името на шестте държави, които са в проекта, общи преговори. "Аз внимателно наблюдавах това, което по новините видяхме от Турция – беше фиксирана само България, предполагам, понеже е най-обичана от страна на Русия страна в региона, като партньор. Така си го обяснявам. Не беше посочена нито Австрия, нито Унгария, нито Словения, нито Сърбия, бяхме посочени само българите, което означава, че или сме най-важни, или сме най-обичани, или сме най-стриктни по спазването на европейските правила – аз така го разчитам", обобщава Борисов.

Цялата стенограма можете да прочетете тук!

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян