Премиерът Бойко Борисов, който има злополучна история със здравните си министри – четири сменени, засвидетелства огромно доверие на настоящия Петър Москов по време на блиц контрола в парламента в сряда. Той апелира и за търпение към министъра.

„Имам огромно доверие в министър Москов като специалист, лекар и човек. Действително всички ние толкова много искаме да стане здравната реформа. Виждам какви усилия полага здравното министерство(...) С министър Москов имахме десетина срещи, с г-жа Дариткова също. Считам, че се опитват да направят нещо смислено и да решат проблемите – и в лекарствената политика, и в обществените поръчки и средства, които се дават, задълженията, които имат болниците”, заяви Борисов.

Тази сутрин пред bTV съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че в последните 2-3 седмици срещу Москов се води атака, невиждана от тази около свалянето на Иван Костов от власт.

По-късно Борисов заяви, че в едно коалиционно управление и успехите, и провалите са общи, а някой иска да сложи динена кора.

КТБ

Премиерът пое ангажимент до 30 май темата с назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, да бъде приключена. Очакванията на десните в парламента са именно тази фирма да извади наяве истината за аферата и да върне парите.

"11 компании изпратиха своите предложения. Одобрените кандидати ще бъдат поканени на 18 май да представят предвидени от тях предложения. До 21 май ще бъде взето решение. Този ангажимент, който сме поели - да бъде избрана компания, ще бъде изпълнен. До 30 май тази тема ще бъде приключена. Ще имаме международна компания, която има опит във връщането на пари" поясни Борисов.

„Радвам се, че действията са предприети. По времето на кабинета "Орешарски" нищо не се случи. Никакви конкретни действия не бяха предприети. Поздравявам ви - това е пътят, но лицата трябва да бъдат разкрити", приветства Мартин Димитров от РБ.

Македония

Бойко Борисов обяви, че събитията в Македония се следят с тревога. Страната ни обаче е подготвена: „Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже, ако нещата в Македония отидат на зле”.

Той посочи, че се подготвят и граничните пунктове. „Тези, които са с български паспорти, около 90 000 български граждани с български паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност”, каза още министър-председателят.