Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа, обяви на страницата си във „Фейсбук” премиерът Бойко Борисов, след като 16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов внесоха изненадващо този следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт (ЗВС).

„Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден”, написа Борисов.

„Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!”, завършва той.

По-рано днес ГЕРБ внесоха изненадващо изменението. Ходът на депутатите на практика означава бламиране на правосъдния министър. До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ.

Такива се очакваше да бъдат обявени от Министерството на правосъдието, като по думите на Христо Иванов, това трябва да стане след Великден. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че представителите на прокуратурата няма повече да работят с министерството по текстовете.

От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорско-следователска.

От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.

Няколко часа след внасянето на предложенията от Министерството на правосъдието разпространиха съобщение, според което Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт.

„Няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот. Обявените досега законопроекти – един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният – от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС”, гласи съобщението.