16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов внесоха изненадващо този следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт, предаде БГНЕС.

Ходът на депутатите от ГЕРБ на практика означава пълно бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ.

Такива се очакваше да бъдат обявени от Министерството на правосъдието, като по думите на Христо Иванов, това трябва да стане след Великден. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че представителите на ПРБ няма повече да работят с МП по текстовете.

Министър Иванов публично се обяви срещу промените в законодателството, които дават право на държавното обвинение да блокира сделки.

От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорско-следователска.

От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.

ВСС остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството. По информация на БГНЕС законопроектът, подготвян от министерството на правосъдието, в сътрудничество на Съюза на съдиите в България, се предвижда съдийската колегия да е непостоянно действаща, а прокурорско-следователската - постоянно действаща.

Иванов ще води до край реформата на съдебната власт

Няколко часа по-късно от министерството на правосъдието разпространиха съобщение, според което министър Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт.

„Няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот. Обявените досега законопроекти – един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният – от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС”, гласи съобщението.

„Факт е, че ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на Съвета бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители”, подчертават от министерството.

„Проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа. Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа”, продължава съобщението.  

От министерството припомнят, че предстоящите изменения са само началото на реалната трансформация и модернизация на българското правосъдие. „Все по-сериозно пред политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени по отношение на цялостния модел на управление на съдебната власт”, подчертават още в позицията си от Министерството на провосъдието.

„Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!”, написа и премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук”.