След като бе готов да се обзаложи, че кабинетът ще издигне Сергей Станишев за еврокомисар от България, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи друго предположение. По думите му за поста се стяга сегашният външен министър Кристиан Вигенин.

Пред журналисти в парламента Борисов каза, че никой в България не е говорил с него за българската кандидатура, но той се консултирал с европейските си партньори.

"Считам, че България има редкия шанс да има външен министър на Европа в лицето на Кристалина Георгиева. Всички я подкрепят, много сериозни, най-сериозните хора в Европа са говорили с мен за подкрепа на нейната кандидатура", каза той и добави: "И ако се отиде на смешния вариант, който чувам, че се готвят Вигенин да го предложат, вече унижението и падението на държавата ще стигне дъното."

Борисов коментира и наболялата тема с банковия сектор у нас. „Първото нещо, което трябва да се направи, е оставката на ръководството на БНБ да бъде точка първа в дневния ред на Народното събрание”, заяви той.

„Къде са били данъчните? Как ще се появи човек със 100 млн. в сметките? Нормално е, когато имаш такива фирми да видиш дали са си платили данъците? Минало ли е счетоводството им през задължителните мероприятия? С всеки ден въпросителните стават повече и повече и нямаме хора, на които да вярваме”, смята Борисов. По думите му ръководството на БНБ страда от липса на репутация.

„Тези, които преди седмица ме подиграваха като говорих за фалит, опасност за системата и борда, от днес започнаха да казват, че това е много вероятно да се случи”, каза още лидерът на ГЕРБ, след като участва в дискусия на тема култура.