Отстъпката от 11,1 %, която получи България в преговорите с "Газпром" за цената на природния газ е в замяна на съдействие за ускоряване на процедурите за "Южен поток". Това стана ясно на извънредна пресконференция на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Делян Добрев в Министерски съвет, след като Добрев се завърна от Москва.

Той замина за руската столица със задача да договори намаление на цената на природния газ за България и да съобщи за решението на правителството и парламента за спиране на строежа на централата.

На практика чрез "Южен поток" ние ставаме ключова страна чрез разпределението на газ, добави премиерът Борисов.

България ще продължава да настоява да се премахнат посредниците в доставката на газ. Въпросът за дългосрочния договор за доставка на срещата с "Газпром" не е бил повдигнат.

А дали поевтиняването на природния газ ще се усети от
крайните потребители зависи от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, каза Добрев.

Дружески вариант

Проектът за АЕЦ "Белене" щял да приключи без неустойки и съдебни дела, стана ясно на пресконференцията.

"За мен беше важно, след разговора ми с премиера, вече президента Путин, да спрем настроенията, които имаше и в двата екипа - да отиват на съд. Да се намерят варианти - да не харчим за съдебни процедури за милиарди, от които да печелят адвокатски кантори", каза Борисов.

"Ние имаме своите аргументи, те имат своите. Затова решихме да опитаме този вариант - аз бих го нарекъл партньорски, той го нарече дружески. Да се излезе от този омагьосан кръг, 33-годишен", отбеляза премиерът.  Постигната била договореност в рамките на април всички детайли да бъдат изчистени.

"Тогава може би ще направим една среща с премиера Путин, за да ги финализираме, каза премиерът.

Добрев добави, че предмет на разговора му със заместник-премиера на Руската федерация Игор Сечин бил принципът, по който ще приключи проектът.

Сечин е отбелязал, че знае съдържанието на разговора между Борисов и Путин, че има политическа воля, и че още тогава е поет ангажимент нещата по проекта да се уредят по приятелски начин, без да има дела, съдебни процедури или някакви извънредни неустойки.

В рамките на април работни групи от страна на НЕК и „Атомстройекспорт” ще изчислят и запишат точно каква е свършената до момента работа, колко струва изработеното оборудване, колко е платено и колко евентуално НЕК трябва да плати, ако не е платила цялата част от това оборудване, каза Добрев.

По думите му изобщо не е станало дума за неустойки и съдебни дела. Единственото, за което са разговаряли, е България да плати готовото оборудване.

Борисов пък обясни, че огромните пари за проекта са изхарчени от предишното правителство, за да се разруши изграденото старо. Според Борисов изпълнителят на атомната централа е трябвало да се избере чрез конкурс, защото във вида по който е подготвян, проектът бил компрометиран.

"Да се разруши нещо старо, заради което е избран този изпълнител. Още с изготвянето на проекта той е компрометиран. Рано или късно ще се потърси наказателна отговорност за лицата”, каза Борисов.

"Нищо не е построено, там има само гьол"

Няма един стълб или една жица за електропреносна система, каза премиерът. Според него строежът на нов блок на площадката АЕЦ "Козлодуй" ще е по-евтин, защото има изградена инфраструктура.

Бъдещата паро-газова централа на площадката в Белене ще е частен проект и природен газ за нея ще идва оттам, откъдето иска собственикът. Може той да идва и от Румъния, където сега се правят проучвания за шистов газ, каза Борисов.

Дойде ли при мен доклада за АЕЦ "Белене", веднага ще отида и ще го оставя на масата, категоричен бе премиерът по повод искането на опозицията за публикуване на доклада на консултанта по проекта банка HSBC.

Борисов посочи още, че сега пилеем огромно количество енергия, единия блок на АЕЦ "Козлодуй" работи само за покриване на загубите по мрежата. Трябва да се работи по увеличаване на енергийната ефективност, смята премиерът. По думите му всички приказки, че може да направим пристанище за втечнен газ били "за публиката".

Имаме информация, че Гърция си продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром”, обяви още Борисов.