Нетипично словоохотлив стана лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след размирните събития пред парламента от вторник вечер. След като в сряда той направи няколко коментара по темата, днес той отново се изяви в публичното пространство.

Пред БНР експремиерът подчерта, че партията му се връща днес в парламента за прословутото гласуване на противоречивата актуализация на бюджета. „Излязохме, за да подкрепим протестиращите, а влизаме, за да кажем на хората, че след това години наред ще плащаме този заем, който искат да вземат. Длъжни сме да го направим заради тези 1, 1 млн. български граждани, които са ни пратили там, и искат да го кажем от трибуната на парламента”, каза председателят на ГЕРБ.

По думите му неговите депутати ще влязат в пленарна зала за обсъждането на промяната в разпределението на държавните пари, защото „днес са вкарали точка, която поколения наред след това ще плащат - ние сме длъжни да отидем и да се опитаме още веднъж, като дано някой от тях да прояви здрав разум”.

На въпрос дали е готов да бъде освиркван на влизане в сградата на Народното събрание Борисов подчерта, че не е готов, защото не го е заслужил.

В пореден коментар на ескалиралото напрежение пред НС във вторник, бившият министър-председател бе категоричен, че „най-голямата грешка е на този, който е направил в 17 часа комисия в парламента”. Това не било предложение на ГЕРБ – „нали се занимаваха с ядки и фъстъци преди това. Това са просто едни лъжци. Кой ще настоява? Кой го е питал ГЕРБ? Те си правят комисия, ние не сме членове на тази комисия. Аз изпратих 15 депутати там”.

За народните представители от ГЕРБ Борисов каза, че един месец могат да издържат без заплати. "После се надявам да падне това правителство, да има нормална държава, нормален парламент, да работи администрацията, сега никой не работи в държавата. Не бих се наел да прогнозирам резултатите от изборите, нека да дадат на народа да избира. Категорично очакваме, че ГЕРБ ще има повече избиратели на предсрочни избори. Видях разликите между нас и тези. Второ, те вече се възползват от това, което сме построили", подчерта политикът.

По отношение на действията на полицаите в малките часове на 40-ия ден от протестите, лидерът на ГЕРБ коментира –„сега, когато гори къщата, да говорим за действията на полицаите е просто губене на време. Безспорно някои от тях превишиха правата си от това, че окървавиха протеста. Безспорно има грешки там”.

След неудобен въпрос за тефтерчето на Филип Златанов, Борисов прекъсна интервюто.