Въпреки скорошна прогноза на политолог, че сблъсъкът през новия политически сезон ще е между партията на Борисов и Реформаторския блок, днес лидерът на ГЕРБ изрази увереност, че има път за обединение с десницата.
Според него първата тема, по която са единни ГЕРБ и десните партии, е необходимостта от свалянето от власт на кабинета „Орешарски”.

„Партията ни е за незабавна оставка на неестествената коалиция, която управлява страната. Много се съмнявам, че българските мюсюлмани ще гласуват отново за коалиция между ДПС, БСП и „Атака”, заяви пред журналисти в Стара Загора Борисов.

Той подчерта, че „вече три месеца Хасково няма областен управител, дори и по време на тези мащабни горски пожари, който да координира дейностите по гасенето. Защо - защото БСП и ДПС се карат, страх ги е да назначат определен човек. В същото време - Орешарски се нарича премиер, а той трябва да пусне заповед за назначение, което става за няколко минути”, посочи бившият министър-председател.

По думите му управляващите водят „безпомощна кадрова политика” и ръководят страната „на базата на интригата, непочтеността, лъжата”.

Председателят на ГЕРБ сподели тревогата си като политик, че погрешно решение на правителството по отношение на Сирия би могло да има тежки последици в региона.

„Ситуацията около Сирия е изключително опасна, а българският външен министър е много слаб. Възможни са много тежки последици за региона, включително и за България -от бежанска вълна до етнически проблеми и дори тероризъм. В Сирия има и много християни и политиката на България трябва да е много премерена. Този министър няма никакъв шанс като фактор в общата международна политика”, смята Борисов.