„2014 г. колкото по-бързо я забравим и в спортен, и в политически план, толкова по-добре... Защото тук-таме някой спорт направи добри победи, всичко друго беше слаба година, 2014 г. е ужасна година” – така премиерът Бойко Борисов коментира събитията от последните 12 месеца в една от относително редките си скорошни неофициални появи пред камера.

Облечен в екипа на Витоша (Бистрица) след коледния футболен турнир на „Царско село”, министър председателят сподели какво го мъчи най-много – милиардите, дадени за покриване на дупката в КТБ.

„Последният работен ден затворихме, след като изплатихме 3.170 млрд. по КТБ само от 6 декември досега – представете си това да е влязло в спортни площадки, стадиони и какво ли не. 3.17 млрд., които можеше да ги харчи българският народ”, коментира Борисов.

Той изрази задоволство от направеното от властта за последните 10 дни – коледните надбавки за най-бедните пенсионери, пускането на еврофондовете и разплащането с общините.

Във връзка с последното, Бойко Борисов посочи, че 12 млн. лева са дадени за новата многофункционална зала в Пловдив (която той сравни с „Арена Армеец”, където традиционно ГЕРБ провежда предизборните си прояви), а други 10 млн. са отишли за тази във Варна (определена от премиера като „кимизарник”).

„Първо да изплатим милиардите, които потънаха в държавата, да спрем пропадането надолу, да я стабилизираме и, каквото можем, да строим за спорта”, заяви още министър-председателят.

Той отказа да коментира вчерашния призив на Лютви Местан да се откаже от подкрепата на Патриотичния фронт, като обясни, че гледа телевизия, но особено по празници си спестява четенето на коментари.

Киро, блажната боя и пенсионната реформа

Бойко Борисов похвали успехите на Лудогорец, като посочи, че те се дължат и на доброто управление на клуба.

„Лудогорец Киро (Кирил Домусчиев – б.р.) си ги гледа така, както един добър президент на фирма си гледа бизнеса – инвестира, слага, знае какво му трябва, знае кого да продаде, знае кой да вземе, но, преди това заедно, и аз му помогнах, помните, материално-техническата база, стадион, тренировъчни игрища. Могъщите софийски отбори една блажна боя не искат да сложат”, заяви премиерът.

Именно Домусчиев, но в качеството си на председател на КРИБ, се изказа по-скоро положително за част от спорните промени в пенсионния модел, срещу които скочиха останалите работодателски организации, Реформаторския блок, частните пенсионни фондове и някои експерти.

Текстовете минаха през парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Лидер”, но вероятно ще бъдат предоговорени в управляващата коалиция. Междувременно, Домусчиев също се обяви за продължаване на преговорите.

Борисов обаче не пожела да коментира въпроса и усмихнат обърна гръб на журналистите с думите: „Сега, вие сте дошли да гледате мач или да ме изпитвате за пенсионната реформа. Все пак, празнични дни са”.