Характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук” след официалното си посещение в Ашхабад, Туркменистан.

В социалната мрежа Борисов отбелязва, че срещите, които той и водената от него делегация са провели в Туркменистан, са поставили успешно начало на двустранния политически диалог на най-високо държавно равнище.

„Подписаните двустранни документи дават добра основа за изграждане на българо-туркменистанското сътрудничество в различни сфери. За мен това посещение е доказателство за наличието на добра политическа воля за продължаване и разширяване на двустранния ни обмен. В атмосфера на доброжелателност и конструктивизъм ние разменихме ценни идеи за съдържанието и обхвата на бъдещото ни сътрудничество, за начините и пътищата за неговото динамизиране”, заявява Борисов.

„Съгласихме се, че важен приоритет за нас е изграждането на балансирани взаимноизгодни търговско-икономически отношения, както и сътрудничеството в сферата на енергетиката. Заедно с това констатирахме и наличието на взаимен интерес и на добри възможности за сътрудничество и в други приоритетни области на нашите взаимоотношения, като например строителството, транспорта и съобщенията, туризма, селското стопанство и хранителната промишленост”, написа още той.

Според него характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие. „Необходими са общите усилия на всички държави, независимо от тяхната роля и място в международните отношения. Нашите две страни са призвани да съдействат за запазването на мира и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в своите региони”, продължава премиерът.

„Заедно ние можем да дадем ценен принос и за укрепването на международната енергийна сигурност като важен елемент на глобалната сигурност днес. Убеден съм, че нашите общи усилия и действия ще бъдат подчинени на постигането на по-добро общуване и разбирателство между народите, което е в пълно съзвучие с целите на международния мир, сигурност и сътрудничество”, коментира още той.