След спирането на „Южен поток” е абсолютно възможно възобновяването на трасето „Набуко-Запад", обяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба, след среща с британския премиер Дейвид Камерън.

Българският премиер продължава да подхожда с оптимизъм към проекта за газопровод, който трябваше да пренася природен газ от находището „Шах Дениз” в Азербайджан от турско-българската граница до Австрия през териториите на България, Румъния и Унгария. Проектът обаче беше прекратен през 2013 г., когато консорциумът „Шах Дениз” избра да транзитира газа си през Трансадриатическия газопровод, вместо през „Набуко”.

„В Европейската народна партия (ЕНП) внимателно разгледаха картите с газовите коридори и това, което им обясних - и за газовия хъб, но и за възобновяването на вариантите, ако минава действително газопроводът през Турция, да се възобнови трасето „Набуко-Запад”, което е абсолютно възможно”, посочи Борисов.

Премиерът отбеляза, че в рамките на разговора, по покана на г-н Камерън, са били обсъдени подробно енергийните проекти. „Всички много сериозно гледат на проблема в България, на това, че сме поставени в неизгодна ситуация. От една страна енергийна зависимост - най-скъпа цена на газа, в същото време арбитражи за стотици милиони”, посочи Бойко Борисов.

Той допълни, че година и половина е „проспано време" за уточняване на детайлите по проекта „Южен поток", които е можело отдавна да бъдат решени, ако правителството на ГЕРБ не е било свалено.

„По време на срещата с министър-председателя Камерън говорихме да умножим усилията си по линия на контратероризма, на газовата и енергийната независимост, инвестициите", заяви премиерът Борисов. Той сподели, че е получил поздравления от своя колега за изборната победа.

„Вниманието към България в момента е, че всички се радват, за което благодаря и на коалиционните партньори, за това, че страната ни има стабилно правителство. Важно е всички да се мобилизираме и да се опитаме да си спасим еврофондовете и държавата и да си възобновим системите", допълни министър-председателят, макар че по-рано през деня един от коалиционните партньори обяви стабилността на кабинета за застрашена заради идеите за радикални промени в пенсионното осигуряване.