Дисекция на политическия спектър в страната направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда. Той постави в центъра „България без цензура”, която от няколко дни „внедрява” депутати в парламента, а Николай Бареков вчера обяви, че кворумът вече е в негови ръце. Борисов коментира развитието на няколко хипотези в отношенията между политическите субекти през следващите дни.

Според него с трима депутати формацията на бившият тв водещ сега може да свали правителството. „Ако не го свалят, излиза, че те са патерица на БСП и ДПС, говорят само срещу ГЕРБ и фактически, обявявайки се за дясноцентриска партия, всъщност крепят БСП и ДПС на власт”.

Самият Бареков заяви днес: "С нашите независими депутати ключът за разтурването на 42-то Народно събрание в ръцете на "България без цензура".

След като преди ден лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че не изпитва притеснение от това, че депутат от Коалиция за България ще представлява „България без цензура” в НС като независим, Борисов заяви: „Само не мога да разбера защо Станишев толкова се зарадва на тази група. Ако е вярно това, с което г-н Бареков ни проглуши ушите в последните дни, че прави дясноцентриска партия, това означава, че Станишев трябва да е много притеснен, както и Местан. Това означава, че те няма да имат кворум”.

„Ако пък се окаже, че „България без цензура” без да участва в изборите подкрепя БСП и ДПС да стоят на власт сега, това също е хубаво, защото няма как да подлъжат дясноцентристките избирателите, че са позиционирани в център-дясно. Предстои ни да видим дали тези депутати ще подкрепят БСП и ДПС, или съответно кворумът ще падне”, допълни той.

„За мен е много важно какво предстои през следващите дни. Това ще даде възможност да се определи как е позиционирана една партия в пространството и дали отсега ще стане патерица на БСП и ДПС”, каза бившият премиер, визирайки партията на Бареков.

„Като имаш пари, можеш въобще да не участваш на избори, да си купуваш направо депутати и да си правиш парламентарна група(...) БСП дава един депутат, от ГЕРБ са двама депутати там. Като се има предвид, че те са управляващи, е още по-тежко. Докато управлявахме ние, никой не напускаше”, заключи лидерът на ГЕРБ.

Той също изрази спокойствие от вероятно „изтичане” на още депутати от неговата група: „Колкото повече – толкова по-добре. Това е прекрасно време за ГЕРБ. Ако е имало хора, които са подвластни на някои други интереси, да напуснат партията – това е прекрасно за нас. Явно е, че действат задкулисни процеси, които са доста силни. Не съм си правил труда да ги разнищвам, защото не ме касае в момента”.

„Ако е виновен, арест и в кауша”

Борисов засегна и друга тема, по която отправи "най-приятелски съвет към колегите” в МВР и в ДАНС: „Поучете се от това, което се случва с Цветанов. Същото ще се случва с вас, действайки по този начин”. Коментарът му бе провокиран от случая с Орлин Алексиев, свързан от службите с операцията, при която бяха заловени 1400 кг кокаин.

Информацията по акцията, която все още е на границата на санитарния минимум, лидерът на ГЕРБ разчете така: „Ще питаме Цветлин Йовчев по темата за наркотрафика, защото ако Алексиев е виновен в нещо, той трябва да бъде арестуван, и да е арестуван досега. Аз не мога да си представя, че в това, което говорят, има дори и частица истина и той се разхожда на свобода по телевизиите. Даже беше в присъствието на главен секретар. Той седи и се гледа с главния секретар и той вика: „Не мога да потвърдя, не мога да отрека. Като не можеш да отречеш, не го говори. Ако не можеш да го потвърдиш, стани и го арестувай, заведи го там и го разпитвай. Какви са тези работи – намерили нещо, горено било? Може да си е горил пурите. Защо не го арестуват веднага? Арестувайте и го разпитвайте. Какви са тези внушения всеки ден? В същото време реално тон и половина хероин минал и отишъл в Холандия, а камионите на Орлин Алексиев са си тука. Не мога да разбера какви са тези действия и внушения. Ако е виновен, всеки има персонална вина – арест и в кауша. Ако не е виновен, какви са тези приказки от сутрин до вечер”.