Трупане на дивиденти на гърба на България видя премиерът Бойко Борисов в действията на Русия и Турция около новия газопровод между двете страни.

В същото време, пред Американската търговска камара той призова и инвеститорите от САЩ „да се държат добре у нас”; подчерта, че няма пари за VII блок на АЕЦ „Козлодуй” и категорично отхвърли възможността за шистов добив на наша територия със сегашните технологии.

В рамките на продължила над час реч, Борисов заяви, че България плаща най-скъпия газ в Европа.

„В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи”, поясни премиерът.

"Ние водим дела в Женева за милиарди евра относно ядрената централа Белене. Ние нямаме пари да я строим, но и огромни пари сме дали. Сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турци ще строи 4 ядрени руски реактора. Това са теми, за които сме длъжни да отговор на българския народ (...) Може ли натовска България да го прави или да не го прави, а натовска Турция да го прави?", подчерта Борисов.

„Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи премиерът.

Той подчерта, че българите обичат Русия, но „ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт".

Снимка: БГНЕС

По отношение на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, Бойко Борисов беше категоричен, че страната ни няма средства за изграждането на нов енергоблок.

"Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори (...) Това е реалният начин Америка да помогне на България ако иска - са подпомогне изграждането на един реактор. Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари. Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари”, каза министър-председателят.

„Така или иначе американският бизнес е длъжен в България да се държи добре. Години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: „вижте как е в САЩ", специално подчерта Бойко Борисов.

Токов удар

Той разкритикува и ЕРП-тата, част от чиито потребители получиха по две сметки преди дни. По думите му тази уж софтуерна грешка е подобна на онази от началото на 2013 г., когато правителството на ГЕРБ падна от власт.

Той посочи, че за да се повтори това е нужно само 10% от 67-те хиляди души с двойни сметки да излязат по улиците.

"Това, че софтуерът им бил нещичко така, аз съм много мнителен човек и изобщо не им вярвам. (...) Защо пък софтуерът им не се задейства така, че да направи по-ниски сметките на хората. (...) И се надявам нито един посланик да не дойде да ми говори на тая тема. Софтуерът им бил виновен! Как пък така не им направи по-ниски фактури на хората!", възмути се Борисов.

Джон, тази тема няма да се коментира

„Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята”, започна изложението си по „шистовата” тема Борисов.

„Ние се съобразихме с обществените страхове, отчете той. Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига”, каза още министър-председателят.

Снимка: БГНЕС

Той даде пример със САЩ, които са се превърнали от нетен вносител в нетен износител на синьо гориво.

„Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ”, изрази надежда Борисов.

По думите му, България може да изнася газ и от собствените се конвенционални находища "и това не се харесва на много хора".