Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че нещата, описани в тефтерчето на Филип Златанов са се случвали без негово знание и по тази причина Искра Фидосова е била отстранена от Изпълнителната комисия и от парламента. Такава позиция изрази експремиерът в интервю пред държавната телевизия.

В бележникa на отстранения от длъжност шеф на Комисията за конфликт на интереси са записани инициалите И.Ф., Ц.Ц., Б. Б., заедно с други абревиатури, до които има указания как да се действа спрямо тях.

„Това е сурово, но е ясно наказание за всеки, който използва по такъв начин властта, която ни е дадена от хората”, коментира още Борисов. Той не поиска да гадае това тефтерче дали го има, дали го няма, защо е написано, защо е съхранявано и каза, че това го оставя на прокуратурата.

„ Дали утре някой не може да си напише такива тефтерчета. Вчера взех това решение, поканих г-жа Фидосова на разговор, след него тя заяви желание - да напусне мястото си в ИК на ГЕРБ и мястото си в парламента. Това беше създадено като стил на работа в парламентарната група. Много пъти хора са ми подсказвали, че тя работи и от името на Цецо Цветанов, и от мое име, аз не съм обръщал внимание на това, което е било грешка, каза Бойко Борисов. Разговарях около час с нея, след разговора ни - тя сама се оттегли", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че четири години не е подозирал, че такова нещо става. „Обаждал съм се да питам Искра, включително и Цветанов, питал съм - вие това нещо знаете ли, те са отричали. Това е било лош стил на работа", каза Борисов и добави, че е убеден, че Цветан Цветанов не е в основата на извършваното от Фидосова и няма за какво да го накаже.

Без мое знание

„Във времето като си спомних как са вървели определени процеси - категорично без мое знание, даже против моето убеждение, че това не бива да се прави, явно е правено. Тя е много работоспособен човек, тя е човек, който за всичко знае, чете, организира, подготвя документите ни за ЦИК. Явно, че властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин властта, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се е случило. Ако беше с мое знание, под моя диктовка, нямаше да взема това решение вчера. Казвал съм - да не се воюва с президентството, с която и да е политическа партия, по различен от закона начин. И до ден-днешен с Найден Зеленогорски съм в прекрасни отношения. Над милион гласуват за ГЕРБ, дали са си гласа, защото точно това не искат да се прави", коментира още експремиерът.

„Представете си, че Искра Фидосова утре извади едно тефтерче с инициали, които си е писала в годините, когато е работила в парламента... Имаме всички обяснения - да не го признаем това тефтерче, но това няма да е честно към мен, към партията, към хората, които гласуват за нас", добави той.

Лепнатото клеймо

Борисов добави, че „снимката на нашето управление е Дунав мост 2, магистрала „Тракия". Получил съм толкова смс-и, обаждания за магистралата, толкова престъпления. Но с едно такова тефтерче, на партията се лепва клеймо”. По думите му тефтерчето е не по-малко важно от магистралата. Затова - това е малко сурово, но е ясно наказание за всеки, който би си помислил по такъв начин да използва властта, която ни е дадена от хората", коментира той.

Борисов посочи, че с тези оставки показва, че ГЕРБ са научили урока си.

С одобрение за ДАНС

Лидерът на ГЕРБ похвали кабинета за избора на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. По думите му това е единственото хубаво нещо, което правителството е направило. "Одобрявам Писанчев, той е добър офицер, офицер от кариерата. Аз му се обадих и му честитих. Като премиер, аз го направих заместник-директор на агенцията", заяви още той.

Чест за протестиращите

Лидерът на ГЕРБ коментира и продължаващите протести в страната срещу властта. „Чест им прави на всички тези, които всяка вечер протестират. Никоя партия не може да каже, че тези протести ги е организирала тя. Тези, които протестират, в голямата част ни харесват. В голяма част са наши симпатизанти. Обида е да се казва, че ги организираме”, заяви Борисов. Той подкрепи исканията за оствака на властта и посочи, че така напрежението ще стихне.

Политическо сатанизиране

В момента политическите партии буквално са сатанизирали своите опоненти, коментира политическата ситуация лидерът на ГЕРБ. „Станишев излиза и казва – ГЕРБ – групировка. Аз излизам и казвам – БСП – мафия, друг казва – ДПС – такива, Костов - такъв… Всички и това е и моя заслуга. Това направление на партията съм го дал лично аз, казвал съм – никога с БСП, никога с ДПС, никога с Костов, никога с „Атака”, заяви той и добави, че така в един момент си първа политическа сила, но на практика си последна.

„Когато казвам „никога с БСП”, казвам „никога с тези 700 – 800 хиляди, които са гласували за тях”. Когато те казват „никога с ГЕРБ” обиждат тези, които са гласували с нас. Това не означава коалиция с БСП. Аз искам да уважавам избирателите, които са излъчили партията на Станишев да е втора политическа сила“, допълни Борисов.