Премиерът Бойко Борисов обяви името на новия министър на правосъдието. Това е Данаил Кирилов, досегашен шеф на Правната комисия в парламента. Бил е два мандата депутат от ГЕРБ, както и областен управител на София в миналото. 

Депутатите дадоха висока оценка на Кирилов и казаха, че отсъствието му ще се усети, а за негов заместник като шеф на Правната комисия вече се спряга Десислава Атанасова.

„Приемам това като голямо доверие и сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца да се довърши успешно работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретни задачи в тази връзка. Смятам, че с общи усилия ще се борим да постигнем положителен резултат. Много направихме досега. Признава се работата от нашите партньори в Главна дирекция „Правосъдие“ на ЕК, надявам се да стигнем до положителен резултат“, каза Данаил Кирилов.

„Разчитам на приемственост, защото много законопроекти са в определен стадий на законодателната процедура. Надявам се те да завършат успешно. Част от тях са свързани с изпълнение на мерките, които са по мониторинговия механизъм”, допълни Кирилов.

Близо две седмици след оставката на Цецка Цачева премиерът обяви нейният наследник.

„За правосъден министър ще предложа Дани Кирилов. Първата задача, която му поставям, е, че и общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон”, заяви Борисов.

Кирилов заеме поста, след като ГЕРБ премина през няколко оставки на знакови фигури за партията, а именно Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

„Не бих искал да коментирам въпросите, свързани със скандали. Би следвало да коментираме конкретни факти и обстоятелства. Не съм социолог, за да правя политически интерпретации”, заяви Данаил Кирилов.

И тъй като номинацията идва на фона на друг скандал с имоти, премиерът не подмина и тази тема, без да казва конкретни имена.

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да каза за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Бойко Борисов.

След като получи нов пост, Кирилов не се нае да каже кой ще го наследи като шеф на Правната комисия.