Оставка и нов председател на Общинската избирателна комисия-София, заради хаоса в Арена Армеец. Бойко Борисов отстрани Диляна Иванова, която заемаше поста от квотата на ГЕРБ. Досегашният председател на комисията ще бъде сменена от Полина Витанова.

Смяната се разви безстрастно, защото постовете на председателите на ОИК са на партийни квоти и във всеки един момент партията може да отстрани своя представител, както и стана.

Иванова все пак се извини за хаоса в Арена Армеец и обясни, че малобройният състав на комисията от 19 души, е причина за забавянето на протоколите.

19-те души са предписание на закона. Към тях има техническите сътрудници, важно е колко са и дали са опитни. На 25 октомври взаимодействие между двете комисии на практика се получи.

Името на Иванова нашумя в часовете след местните избори и референдума, когато хиляди членове на секционни комисии стояха заключени в „Арена Армеец”, докато чакат да предадат бюлетините от вота. Десетки потърсиха медицинска помощ, имаше и припаднали, а председателят на ОИК-София коментира, че част от хората може би са симулирали.

Тя е подала пред ЦИК заявление за напускане днес по обяд. Непосредствено преди това Бойко Борисов като председател на ГЕРБ поиска отстраняването й.

Новият председател на ОИК-София вече е Полина Витанова, също от квотата на ГЕРБ.

Днес ЦИК признаха, че преди първия тур не са имали добро сътрудничество с ОИК-София.

„За първи път тази комисия не откликна и не ни покани да огледаме залата, когато са правили огледи”, обясни Румяна Сидерова, член на ЦИК.

За първи път председателката на ЦИК призна за логистични слабости. ЦИК възнамеряват да предложат помощ за балотажа, ако ОИК има нужда.

Днес имаше опознавателна среща между ЦИК и ОИК с новата председателка при закрити врата. ЦИК не събра необходимите две трети от гласовете, за да наложи санкция на премиера Бойко Борисов заради агитацията в изборния ден. Тогава той обяви за кого е пуснал бюлетината си.

Ще се повтори ли хаосът с предаването на бюлетините и протоколите?

БСП пращат изборната организация в съда

Минути, след като от ГЕРБ обявиха, че Иванова напуска поста си, БСП си приписа заслугата за свалянето й. Левицата свика столичния си актив на протести след вота.

 „С подавенто на оставката си, Диляна Иванова признава, че носи персонална отговорност за опорочаването на изборите в София. Но тази оставка не решава проблема с манипулирането на резултатите от изборите в София. Ние няма да спрем до тук, ще продължим борбата си, като поискаме касирането на изборите в София. Събираме доказателствения материал и в законовия срок ще подадам жалбите в Софийския административен съд.“, заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Според него трябва да последва и оставката на вицепремиера Томислав Дончев.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете