Поне един автомобилен завод да дойде в България. Това поиска министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

„Нямаме претенции дали ще е „БМВ”, „Мерцедес”, „Порше” или „Фолксваген”. Важно е да дойде цялостен автомобил да се произвежда в България. Можем да правим гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици”, заяви Борисов.

Той посочи, че голям брой българи работят в Германия и страната ни може да създаде условия те да получават високи заплати в родината си. По думите му, нашите задачи са свършени: „Сега чакаме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни”.

Газово и интерконекторно

По отношение на газовия хъб премиерът заяви, че има възможност той да бъде изграден в България, а газ за него да се доставя от интерконектора в Гърция, от Азербайджан, като и от находищата в България.

„Поне 4-5 доставчика можем да съберем от този хъб. Всичко съм го начертал, дал и обяснил. Заслужаваме нашият интерес да бъде защитаван в Европа", каза още Бойко Борисов.

Той подчерта специално, че Щайнмайер е взел със себе си картите и е поел ангажимент Германия и Европа да помагат за осъществяването на проектите.

Леви-десни към Шенген

„Направи добро впечатление, че и десните, и левите сили правят всичко възможно за влизане на България в Шенген. Доста близко сме”, коментира Борисов.

Самият Щайнмайер постави акцент върху икономическото сътрудничество. „Радваме се, че 5 германски фирми намериха пътя към България. Намериха тук хора с добро образование. От своя страна в Германия имаме над 8000 български граждани, които работят в нашата страна. Тези цифри говорят, че нашите отношения стават все по-тесни”, каза той.

По думите му двамата с Борисов за говорили за увеличаване на броя на Германските фирми у нас: „Потенциалът, който имаме, е много по-голям от това, което имаме в момента.