Бил ли е самоубилият се похитител на Мирослава от Перник сътрудник на полицията. С отговор на този въпрос се е ангажирал премиерът Бойко Борисов пред депутатите от алтернативната комисия, занимаваща се с трагедията в миньорския град, която е съпроводена от редица мистериозни обстоятелства.

Премиерът почти обеща, че ще се намеси, и ако няма чисто законови пречки, ще поиска да се оповести дали Стойчо Стоев - Чочо е сътрудничил на МВР, информира след срещата с Борисов зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров. От думите му стана ясно, че министър-председателят все пак ще разговаря по въпроса и с вътрешния министър Цветанов.

За разговора с Борисов настоя лидерът на ДСБ Иван Костов по време на парламентарния контрол в петък. Опозиционните депутати, сформирали алтернативна комисия по случая, повече от седмица алармират, че има много разминавания между фактите, до които те достигат, и изнесените от МВР и прокуратурата. Те упорито настояват за отговор на въпроса бил ли е Чочо сътрудник на службите.

Според депутатите от опозицията, ако това е така, ситуацията се променя коренно и поставя въпроса дали става дума за отвличане с убийство или за друго престъпление.

Премиерът споделя убедеността на депутатите, че има сериозни нарушения на закона при задържането на Чочо и няма да пречи да се понесат съответните наказания, дори да има процес, каза Иван Костов.

“Поискахме да ни се съдейства и да получим положителен отговор на поканата към Цветанов, главния секретар, шефа на БОП, конвоиращи лица и така нататък, за да изясним важни обстоятелства, тъй като има многобройни несъответствия между това, което те са твърдели, и това, което ние сме установили”, каза Костов.

Той даде пример с алармата в жилището на Стоев. ”Алибито за влизането в апартамента е алармата. А всъщност аларма няма как да е имало”, каза той.

“Как при неработещ СОТ, каквато е официалната версия на разследващите, те са изключвали алармата и затова го изпуснали от поглед и той се е прострелял”, коментираха депутати.

Преди това окръжният прокурор на Перник бе обяснил, че „в апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела”. Тезу му думи бяха допълнени от „обстоятелството”, че ”Стоев е бил придружаван от двама полицаи, които му подали стол, на който да се качи, за да прекъсне алармата”.

Според опозицията има още редица въпроси. Депутатите казват, че няма барутен нагар по пръстите на Стоев, а в същото време МВР твърдят, че той се е самоубил.