Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува подменената тематика на предизборните кампании преди вота за Европейски парламент и изрази силно иронично мнение за клиповете на противникови политически сили. „Не са се събличали да играят физическо, правят клипове със спортна тематика. Сега какво – да се боцкаме със Станишев със саби, да се дуелираме тука”, възмути се бившият премиер, известен с неотложните си спортни ангажименти, най-често да играе или да гледа мач.

„Станишев не може да се определи какъв е. Защо е водач на листата – за да си запише в CV-то, че е бил избран за евродепутат?” попита Борисов в предаването „Тази неделя” по bTV. Лидерът на ГЕРБ отдели много време на разсъжденията за председателя на БСП като „совалка”, която да „изстреля” листата, но в крайна сметка ще излъже избирателите, защото няма да ги представлява в Брюксел.

„Искаме битката за Европарламента да се води на европейска тематика от хората, които ще ни представят утре в Брюксел. Лидерската битка е между водачите на листите. Аз съм преценил, че Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева са достатъчно подготвени на европейската тематика да се изправят срещу Калфин, Кунева”, изтъкна Борисов и похвали председателя на ДПС Лютви Местан, че остава в страни от кампанията, въпреки че е партиен лидер.

„Станишев не ходи на работа да обикаля страната като водач на листа, после защо няма кворум. „Задължение да има кворум или мнозинство е на управляващите. Ако можеше без мнозинство, нямаше да върна мандата”, продължи Борисов.

Той обаче похвали кампанията на другия коалиционен партньор в управлението. „ДПС направи няколко добри неща – вземете дори клиповете на ДПС – всеки българин кара по „Тракия” и „Люлин” и вижда, че е хубаво. Казват: направиха се тези неща, но не се направиха в малките населени места, а европеецът Станишев се млати с някакви боксьори. Както прави вашият колега – ще връща казармата, Тодор Живков го гледа от стената”, коментира председателят на ГЕРБ с препратка към бившия журналист и лидер на „България без цензура” Николай Бареков, чиято кампания Борисов определи като „най-скъпата”.

Обратно, кампанията на ГЕРБ той оцени като най-евтината. „Ние сме най-зле с парите и не бих ги давал по този начин. Ще пуснем последната седмица нещо кратко, ГЕРБ няма клипове. Няма как да обясня колко плащам за нещо, което не плащам”, заяви Бойко Борисов.

„Лентите, които съм прерязал…”

Въпреки недоволството на Борисов от липсата на европейска тематика в кампаниите преди вота, той също отдели огромно внимание на вътрешнополитически теми, традиционни за задочния му дискурс с опонентите от последните години – АЕЦ „Белене”, наследствата и завещанията в енергетиката и социалната политика, строителните амбиции на едните и другите.

Той обвини партията-мандатоносител БСП в лъжа заради проекта „Южен поток”. „Ако няма руско лоби в парламента, защо искат да променят законодателството”, попита той по отношение на понятието морски газопровод, включено в Закона за енергетиката по предложение на социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев по препоръка на „Газпром”.

„Само имитират пред избирателите си – като взимат две тръби от Ихтиман, боядисват ги и Орешарски прави уж първа заварка, после демонтират тръбите и ги връщат обратно на Ихтиман. Къде съм отрезал аз на две тръби ленти? По 400 000 души минават в метрото след мойта лента. По Южната дъга всеки софиянец като мине, ме благославя”, изригна Бойко Борисов по темата за инфраструктурните проекти.

„Освен двойка, нищо друго не може да се напише на това правителство. Смените трябва да започнат с премиера Орешарски и да си тръгнат всички. Безработицата се вдигна с 40 000, а обещаваха 250 000 нови работни места, дефицит, заеми, спрени инфраструктурни проекти, енергетика, екология, бизнесът фалира”, критикува още Бойко Борисов.

„Сега искат да измамят полицаите и пожарникарите, като им обещават 20% увеличение на заплатите. Че махат конкурсно начало и изземат правомощия на президента и премахват синдикати, няма да го коментирам. Като се приема един нов закон, проектозаконът минава през финансовото министерство. Още миналата година финансовия министър Чобанов пише на вносителя Атанас Мерджанов: „Проектозаконът за МВР беше представен в края на октомври, когато бюджетът беше във финална фаза.” Могло е да се заложат още 160 млн. лв.,” вметна Борисов и продължи да чете: „поради което в Закона за държавния бюджет не са отразени намеренията”. „Ако ще вземат нови и нови кредити при тази неработеща икономика и тотален срив на чуждестранните инвестиции”, продължи с критиките Борисов.

„В България изборите не означават нищо. Задкулисието смачка честната победа на ГЕРБ на парламентарните избори. За нас и с 1 глас да победим е победа”, коментира още лидерът на ГЕРБ в светлината на вечния спор със Сергей Станишев кой кого бие. Той допълни, че ако БСП и ДПС сумират гласовете си, за да изтъкнат причина кабинетът да продължи да съществува, срещу резултата на ГЕРБ, „това би означавало, че са една партия”.

Недоверие за енергетиката

След като опозицията не успя да внесе в парламента заявения вот на недоверие в сектор „Енергетика” в петък, лидерът увери, че това предстои, а когато стане, депутатите ще бъдат принудени да прекъснат двуседмичната си ваканция преди изборите, гласувана от управляващите.

Бойко Борисов отново посочи в числа какво е било състоянието на Българския енергиен холдинг и на Националната електрическа компания в началото и в края на мандата му, като отново припомни хидроенергийния възел „Цанков камък” и хронологията на промяната на тезата му за строителството на АЕЦ „Белене”.

Подготвен с десетки страници с документи, Борисов иронично намекна, че „пропуска няколко страници с милиарди”, за да стигне до актуалната тема за „Южен поток”. „2006 г. е подписано рамковото споразумение за „Белене”, „Бургас-Александруполис” и „Южен поток”. Станишев защо до 2009 г. не го подписа. Вече една година са на власт, защо не подписват?” попита Борисов в отговор на критиките от стана на кабинета за състоянието, в което е заварен проектът за газопровода.

„Ние направихме ОВОС, спорим с руснаците по тръбата да може да тече и български газ. Защо да не може по тръбата да тече и български газ от находищата в Черно море „Хан Аспарух” и „Терес”. Заради това не подписахме. Освен това първоначално „Южен поток” трябваше да се изплати за 15 години, сега станаха 22 – значи 22 години България няма да взема такси”, изтъкна още Борисов.

„Ако аз бях подписал договор само руски газ да може да тече, щях да обрека бг газа да не може да се транзитира към Европа. След три години ще се разработи и аз ще направя референдум, да съм жив и здрав, българските домакинства да не плащат три години сметки за отопление”, продължи Бойко Борисов.

Нищо добро за България

Лидерът на ГЕРБ направи и кратки коментари по още няколко теми. Отказа да отговори на думи на бившия журналист и нов политик Николай Бареков. „Над Бареков има други, които му казват какво да прави. Ако вярваме на него – журналистите са най-платените хора… Има една банка, която си стои и се обслужва. Ще дойде време и данъчните и Сметната палата”, посочи Борисов и спомена, че тази банка – Корпоративна търговска банка, „никога не е стояла зад ГЕРБ”.

По повод обвинението срещу шефа на кабинета на министър-председателя Мария Дивизиева, Борисов направи разграничение с бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи в неговото правителство Цветан Цветанов, срещу когото вече има три повдигнати обвинения. По-думите му, разликата е, че Дивизиева в момента е началник на кабинета и през нея минава класифицираната информация.

„Съдебна система се занимава с това – виновните да ги съдят. Не винаги желаното е действително”, подчерта Борисов, въпреки че съдебната система не беше на такава почит при управлението му.