Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Китай, заяви, че инцидентът със сваления руски самолет идва в много лош момент и че подобен конфликт не е добър за никого.

Властите у нас са положили много усилия страната ни да не бъде провокирана по подобен начин в българското въздушно пространстово, добави Борисов.

Борисов припомни случая, при който той поиска от руската страна да ни информира какво превозват самолетите ѝ, минаващи през нашето въздушно пространство на път за Сирия.

Според българските власти обаче не става въпрос заплаха към териториалната цялост на страна член на НАТО.

Извънредният съвет на Алианса, който започва след час в Брюксел, се свиква по искане на Турция, така че тя да информира партньорите за станалото, обясни външният министър Даниел Митов.

Депутати от различни партии прогнозираха, че рисковете за националната ни сигурност стават все по-сериозни.

Веднага след като стана ясно, че самолет на Русия е свален над Сирия, мненията в парламента се разделиха.

Някои се питаха защо Турция удря Русия, а други - защо Русия е прелитала над територии на сирийската опозиция.

Управляващите обявиха, че коментар е възможен след спешната среща на НАТО, която бе поискана от Турция.

„Съществуват рискове за България, защото сме съвсем близо до епицентъра на тази ситуация. Все едно да седи някой с кибрит в ръцете и върху копа сено”, коментира ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Защо Турция сваля самолет на Русия, а тя бомбардира „Ислямска държава”, попита Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

„Аз се чудя кой дава команда за сваляне на тези самолети. Според мен не е политическото, а военното ръководство”, посочи ген. Михо Михов от АБВ.

„Става дума за един много сериозен инцидент, който е вън от всякакво съмнение, че засили напрежението между двете страни, което така или иначе съществува заради действията по границите на Сирия с Турция. Големият въпрос е много бързо да бъде проведено разследване”, е мнението на бившия военен министър и настоящ депутат от БСП Ангел Найденов.