Българското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток”. Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”, заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов за газопровода и документите, с които се е запознал по проекта.

„Към момента няма и завършен финален модел по проекта. И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия”, заяви той.

Борисов посочи, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно решение.

Според заложените параметри технически капацитет е от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно, дължината на основната тръба е приблизително 540 км.

„Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, обясни Борисов.

„Газпром” не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, установени от директива”, подчерта премиерът и добави, че има съществени разминавания при изискванията за достъп на трети страни с тарифа и оператор на газопровода.

„В този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разгледани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на директивата”, обяви Борисов.

„Представеният проект съдържа небалансирани клаузи. Дългосрочният договор съдържа и клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за България в качаството му на акционер”, каза още Бойко Борисов.

„Приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” от данъци, такси, обороти, ще са повече отколкото приходите от самия транзит. Ние утре изпращаме Томислав Дончев и Теменужка Петкова в Брюксел и при спазване на европейските правила да се стори „Южен поток”, добави премиерът.

Бюджет 2015 вече е в пленарната зала, като депутатите трябва да приемат държавните пари за догодина на извънредно заседание. Във фокуса на вниманието до момента обаче се оказа проектът „Южен поток”.