Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета, отсече премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV. „Трябва да продължим със същата фискална политика. Кой политик не иска да даде”, попита риторично Борисов.

Министър-председателят традиционно влезе в словесен сблъсък с БСП. „Те веднъж са убили дядо ми. Взимаме мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме. Станишев е много страшен. Още по наследство, как се убиват хора, как се правят лагери. Той знае какво е било в Белене преди строежа на АЕЦ-а. Неговият начин , другият е ясен, но няма да му се дадем”, категоричен бе Борисов, въпреки намекът, че е лидерът на БСП застрашава физическото му здраве.

„Станишев обича да лъже. Всеки ден е по телевизията и казва, че няма свобода на словото”, ядоса се премиерът. Социалистът твърдеше, че ГЕРБ са натрупали 5 млорд. Лв. дългове. В отговор на това Борисов извади документи, които опровергавали това твърдение, и се подписа под тях.

По думите на премиера на Станишев не му отивало да е ехиден, защото негови роднини още в миналото са допринесли да сме най-бедни в Европа. Борисов си спомни как, докато бил кмет на София, всеки четвъртък давал разрешение на пенсионерите да протестират срещу политиката на тройната коалиция и в частност на екссоциалния министър Емилия Масларова. Повод за тези спомени беше фактът, че Станишев разкритикува ГЕРБ, че предвижда само 5 лв. увеличение на пенсиите.

Рейтингът за сметка на стабилността

На въпрос дали се притеснява, че рейтингът му пада, премиерът отговори, че това е нормално.” Аз правя всичко, което е правилно за държавата. Ще ми се вдигне рейтингът, ако вдигна пенсии или дам добавки. Всеки трябва да плати своя дан за стабилността на държавата”, заяви Борисов и не пропусна да отбележи, че е много доволен от финансовия министър Симеон Дянков. Само го скастри леко, че изобщо е говорил, че има някаква възможност за коледни добавки.

Убийството на СДС и други престъпления

Борисов отрече да е „убил” СДС и дори се обиди на така поставения въпрос. „Ако има убиец на СДС, той се казва Иван Костов. Той е като като частник – меркантилен”, коментира Борисов. Според него Костов е зарязал пасивните и с активните „сини” е направил ДСБ“.

„Екатерина Михайлова беше в моя кабинет, поиска да стане конституционен съдия”, разкри премиерът, а после вметна: Аз съм дискретен човек. Въпреки това той не се сдържа и разказа как, още докато бил в болница след операция на крака, Иван Костов пръв го навестил. „Цветанов не можа да влезе от него”, спомни си Борисов. По думите му тогава „синият” лидер му казал „Давай, ти си моторът на дясното”. „Не му прави чест”, обяви премиерът днес.

Пушенето на закрито - все по-приемливо

Изненадващо премиерът смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене на закрито. „В ресторантите не трябва да се пуши поне до 20 ч. След 22 ч всеки работещ или семеен човек се прибира”, смята Борисов. Той се изказа в полза на отмяна на забраната и дименето след 22 ч, но остави на депутатите да решат как да подходят.

Еднакво добри и с Русия, и със САЩ

„Не е ставало дума за шистов газ на срещата с президента на САЩ Барак Обама. САЩ имат три пъти по-евтин газ, благодарение на шистовата революция и те вече нямат интерес да проучват и добиват на друго място. Ние сме сложили мораториум”, добави премиерът Бойко Борисов във връзка с посещението му в САЩ.

„Имаме активна външна политика, за нас това не е новина, че имаме среща с президента Обама. Когато се обади да поднесе съболезнования за терористичния атентат в Бургас, се уговорихме веднага след изборите да се уговорим. Българските държавни ръководители – президент, премиер, когато ги поканят в Щатите, Брюксел, все едно това е някакво огромно събитие, признание, кой знае каква случка. Докато за нормалните политици това са нормални срещи, които се провеждат често и си говорят хората по различни теми. Отиваме там при приятели и партньори”, каза още Борисов.

„Аз мога да отида когато искам в Русия”, отсече премиерът на въпрос защо е пратил регионалният миистър Лиляна Павлова на първата копка на проекта „Южен поток” и поясни: Аз не ходя на първи копки, ходя на откривания.

„Ако поискаме утре разговор с Путин, утре ще го даде. Имаме прекрасни отношения със САЩ, Турция, Русия”, заяви Борисов, за да разсее съмненията, че с руския президент не са в добри отношения.

На въпрос какво ще прави, ако не е министър-председател след следващите избори, Бойко Борисов каза: Това не е ваша работа.