Сега спасихме кожите някак, но си остават изводите. Това заяви в коментар за снощния инцидент с правителствения „Фалкон” премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел. Той похвали пилотите си от Авиоотряд 28.

Премиерът пристигна в ранните часове на нощта с резервния правителствен самолет „Еърбъс” А319.

„На последно място бих заел геройска поза като кръжим над София и не знаеш какво ще се случи”, каза още премиерът. Сега мога да кажа, че пилотите бяха безупречни. На никого не го пожелавам. Има го, случва се, не е приятно", добави той.

Попитан дали допуска възможност за саботаж, той уточни, че авариралата машина е поставена под наблюдение и днес се очаква швейцарски екип да пристигне за оглед. „Хубаво е и това да се има предвид”, добави Борисов.

В предишния мандат казах, че тези самолети и вертолети трябва да летят, екипажите трябва да работят. Когато не са летели месеци наред, губят стаж и навици. Обикновено, когато стане нещо лошо, българинът тогава се задейства, посочи той.

Премиерът посочи още, че със сигурност някои са се радвали, а някои може и да са се притеснили от случващото се.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев, който се срещна тази сутрин с премиера в Постоянното представителство на България към ЕС, съобщи, че снощи двамата са разговаряли по телефона. „Вчера се чухме с премиера, защото видяхме новините, звъннах му, естествено”, заяви Станишев.