Предлагам Калин Христов за управител на БНБ. Ако вие не сте съгласни, излезте и кажете – ние стоим зад Иван Искров и не разрешаваме тази смяна. Такъв призив отправи към социалистите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с нуждата от кадрови промени във върхушката на централната банка у нас.

По думите на бившия премиер, още преди 5 години от ГЕРБ искали да сменят Искров на шефския пост в БНБ. „Колегите от БСП, от ДПС ни подсказваха, че е правилно да се търси консенсус, да няма политизиране, за да сме сигурни всички във взимането на решения на БНБ. Сега пришивате, че Иван Искров ГЕРБ го е избрал. След като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свалим, и неговия подуправител”, коментира още Борисов.

Той поиска от досегашните управляващи да подкрепят смяната на ръководството в БНБ – в противен случай да се аргументират защо не са го направили.

В отговор на предложението на Борисов, председателят на ПГ на „Коалиция за БЪлгария” Атанас Мерджанов заяви, че „Калин Христов не е решение на проблема, той е част от него. Ние също сме за това да бъде сменен целия УС на БНБ, в това число и президентската квота”.

Преди дни името на Христов се завъртя като спрягано за новия служебен премиер. Калин Христов е подуправител на БНБ и бивш министър на финансите при предния служебен кабинет - на Марин Райков.