Идеята, която лансира за първи път в сряда бившият премиер Бойко Борисов - избори две в едно през май догодина, се оказа със скрит смисъл. В кулоарите на парламента днес той обясни, че целта му да се откаже от настояването за незабавен вот е да "изкопчи" думата "предсрочни" от управляващите.

Според него демократичен начин за сваляне на настоящия кабинет няма, тъй като "трите партии – „Атака”, ДПС, заедно с партията майка БСП, са толкова добре коалирани, толкова са стегнати в единен юмрук".

Лидерът на ГЕРБ добпълни, че сценарият за избори веднага ще възпроизведе статуквото, ако изборното законодателство не бъде сменено. „Вчера, много ясно и надълго обясних, че ние сме за незабавно провеждане на предсрочни избори. Само че, вместо да се проведат незабавно предсрочни избори, тройната коалиция се втвърди и се видя, че колкото и десетки хиляди протестиращи да излизат, не могат да ги накарат да си отидат. Именно затова – мина май, мина юни, мина юли, влязохме в август. На протестиращите искам да кажа, че най-важната точка, която трябваше да се гледа в тези два месеца и половина, беше промяна в Изборния кодекс”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Според него не е случайно, че депутатите излизат във ваканция, без да е одобрена подобна точка в дневния ред.

„Десни, реформатори, всички, които са на улицата, сами казват, че ако сега се проведат незабавно избори по стария избирателен закон, ще се възпроизведе статуквото. Значи по пътя на елементарната логика следва, че без да е променен избирателният закон, избори веднага са в услуга на тази тройна коалиция, която ще се възпроизведе пак. Затова отправих апел към всички демократични сили натискът върху парламента да бъде за промяна на Изборния кодекс и веднага след това предсрочни избори. Сега сме август, не сме май. След него идва септември. Докато вкарат точката за изборния закон, тя може да стои 6 месеца. Като ги виждате колко са нагли – дали по-рано ще променят избирателния закон”, прогнозира председателят на ГЕРБ.

"Налага се свикване на Консултативния съвет по национална сигурност по повод полицейщината, за безпардонната смяна на кадри – казаха ми, че всички РИОСВ-та са сменени. Поголовна смяна", каза още бившият премиер.

Борисов посочи още липсата на външни инвестиции в страната заради протестите и съответната липса на растеж. „Убеден съм, че към зимата държавата ще дойдат в рецесия”.

Бившият премиер коментира и приемането на актуализацията в бюджета. Според него лъжата за 800 млн. лв. е станала като 800-те дни на царя. „Погледнете на страницата на МЗХ и на Държавен фонд „Земеделие”, че тези 800 млн. лв. са върнати от Брюксел, т.е. че този заем е приключил. Той не им стои, парите са там”, обясни Борисов и отново прогнозира гръцки сценарии.

„Следващото правителство няма да може, само за догодина от априлското вдигане на пенсиите с 900 млн. лв. бюджетът трябва да подсигури повече пари. При ръст с 0.4% няма откъде. Няма правителство, което да дойде и да ги намали, дори и с Дянков премиер. Това означава, че и следващото правителство ще казва дайте 1 млрд. лв., дайте още един. И като изхабим дълга с няколко милиарда, ще станем гръцкия сценарий. Само че на Гърция има кой да й помага, защото е в еврозоната, а за България няма кой да си мръдне пръста да й помогне, бъдете убедени”, каза той.

Попитан за евентуалното президентско вето на бюджета Борисов не пожела да коментира.