Министър-председателят Бойко Борисов не е изненадан от изявлението на руския президент Владимир Путин, че е възможно Русия да насочи към България нова тръба от вече планирания „Турски поток”, ако получи помощ от Европейския съюз.

Според Борисов предложението на София за газов хъб на наша територия явно е стигнало до бюрото на руския президент.

„Винаги съм казвал, че трябва по-спокойно, по-мъдро да се гледа на нещата от живота. Затова и след изявленията които направиха от Анкара, ние си замълчахме, дадохме нашите предложения за хъба. Отидохме в ЕК, тя дойде в София заедно с всички министри от региона и дадохме прагматични предложения”, заяви премиерът.

„Всичко това се работи и развива и вероятно е стигнало до бюрото на президента Путин. Затова не ме учудва, политиците правят изявления в една или друга посока”, посочи той.

Той припомни, че до днес няма писмено потвърждение за спиране на „Южен поток”. „По темата работи цялата Еврокомисия - публично, ясно, прозрачно”, допълни министър-председателят.

Коментирайки споразумението с Турция за изграждането на нов газопровод, след разговорите си във вторник в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан, Путин заяви: „Ние сме готови да го изградим в такъв обем, че този газ да може да стига и в ЕС през Турция”.

По неофициална информация на bTV ако Брюксел каже „Да”, „Турски поток” ще има отклонение към България.

Междувременно министър-председателят призова партньорите на правителството от Патриотичния фронт и АБВ да подкрепят искането за външен заем от 16 милиарда лева. Тази вечер пред журналисти Борисов припомни, че тези партии имат „прекалено голяма власт за техните резултати на изборите”.

„Не да ми дават листчета и списъци с назначения непрекъснато, а да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали”, каза още Борисов по отношение на партньорите си.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян