„Дори Аллах е казал, че когато фактите говорят, боговете си мълчат”. Трансформацията на традиционната българска поговорка внесе премиерът Бойко Борисов в продължението на атаката от остри словесни стрели, които от няколко дни насочва към лидера на ДПС Ахмед Доган. Министър-председателят се оказан засегнат на тема управление, след като Сокола сравни днешната власт с времето, когато начело на държавата бе БСП, а на премиерското кресло седеше Жан Виденов.

Въпреки че лидерът на ДПС не се слави с честата си словоохотливост, в една от малкото му словесни изяви Борисов съзря липса на тема за разговор и прокарване на етнически противоречия. Още вчера премиерът коментира, че Доган е в паника и „никой не му се връзвал на лъжите за разделение”.

Предричайки „гръцки сценарий” в България, на събора в местността Демир баба теке Доган заяви преди привърженици: „Харчиха на поразия, каквото оставихме. По наше време имахме 6 милиарда чужди инвестиции, а сега са нула. Държавата е много зле. На следващото правителство ще му трябват 2-3 г., за да нормализира ситуацията и да създаде условия за растеж. В кризата да изхарчиш 5 милиарда лева за пътища е престъпление”.

За да обори думите на „най-големия хидроинженер в България, прочул се със своите милиони, мандатоносител на предишната власт”, освен че намеси „религиозни постулати”, премиерът цитира и реални данни за България от анализите на рейтинговата агенция „Мудис”:

„Те казват така: В Европа може да намалите пенсионната възраст, може да увеличите пенсиите и заплатите, може да намалите работното време, но не може да го направите заедно. Какво казва „Мудис”, в отговор на Ахмед Доган? Рейтингът на България, който беше повишен единствено в последните 4 години, остава стабилен. Ниският бюджетен дефицит се очаква да се свие още повече през следващите 2 години”.

Оказа се, че при Борисов друга родна мъдрост работи успешно – „повторението е майка на знанието”. „Понеже тези хора имат къса памет, трябва да им го припомням често. Членството ни в ЕС дава не само добри резултати, но изводът, който можем да направим, делът, който страната ни плаща, ще е с все по-незначителна тежест, съотнесен към ползите, които реализираме като страна членка", отбеляза премиерът.

Той сподели очакванията на властта – скоро страната да излезе от процедурата по умерен дефицит. Сред похватите за оборване на тези министър включи и сравнението, като постави България до Литва и Латвия - страни, които също са във валутен борд. „И двете държави се справиха много по-зле в годините на кризата”, отбеляза Борисов.

Премиерът отново отправи призив към бизнеса да използва евросредствата, предоставяни на България: „Днес подписваме договори за 50 милиона лева. Един милиард ви чака!”.