Българските фармацевтични компании имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа. Това каза министър председателят Бойко Борисов след среща в Министерския съвет, на която бяха представени данни, че антималарийното лекарство "Хлороквин" дава положителен резултат при лечението на болни с коронавирус.

По-рано днес Ананиев издаде заповед за забрана на износа на подобни лекарства.

„Министър Ананиев издаде заповед, с която сме спрели износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство, да не се спекулира, не казвам, че това е 100-процентово решение, но при всички случаи е крачка напред. Има поне положителен ефект“, каза Борисов.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“, съобщават от правителствената пресслужба.

По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Лекарсвото е забранено преди години в България, но в момента има на склад 35 000 от него и готовност за производство на нови 250 000. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.