Българският премиер Бойков Борисов ще бъде на лекцията на американския президент Доналд Тръмп в Давос.

След 13 години страната ни отново е поканена на световния икономически форум.

Дали Тръмп и Борисов ще разговарят все още се пази в тайна.

Световният икономически форум в Давос започна днес. Заради обилния сняг властите забраниха всякакви демонстрации и протести.

Въпреки това днес имаше протестиращи срещу участието на Тръмп във форума.

Цялото интервю на Кристина Баксанова с посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева:

– Посланик Плугчиева, тази година България ще участва на Световния икономически форум в Давос. Как се стигна до поканата?

–Тази година 48-та сесия на Световния икономически форум е от огромно значение и при необичайно тежки зимни условия. За нас е важно, че след 13 годишно прекъсване България отново се включва в годишната среща в Давос. Това е знаково решение, защото в Давос не може всеки да участва. Това става със специална покана, отправени от председателя и президент на форума проф. Клаус Шваб, което  признание за страната ни и се следят много критерии, които страните трябва да изпълнят, за да бъдат поканени. Това са икономическа характеристика, политическа стабилност и активност на съответния държавен лидер. Тази година оценката за нашата страна е много висока. Разбира се, има значение и председателството на Съвета на ЕС, както и положените от наша страна сериозни дипломатически усилия.

Но важното е, че страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова и министъра на туризма Николина Ангелкова. Тази година на форума ще бъдат представени над 70 държави. Най-голям е интересът към американския президент Доналд Тръмп. Тук са почти всички европейски лидери – френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, Европейската комисия, председателя – юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ще има много представители на Азия и Африка. Освен политиците тук са и световните икономически лидери. Малкото селище Давос ще е център на световния интерес.

– Какви ще бъдат основните теми на форума?

– Мотото тази година е „Общо бъдеще в един разделен свят”. В 14 платформи са събрани различни теми – околна среда, климатични промени, образование,дигитална икономика. Особено внимание ще се отдели на киберсигурността. По анализи на Световния икономически форум показват, че към 2020 година загубите за световния бизнес ще надхвърля 3 трилиона щатски долара. 74% от световния бизнес е застрашен от хакери, затова такова внимание се обръща на тази тема. Президентът на форума проф. Шваб обяви, че ще бъде създаден специален център за киберсигурност в Женева.

Той ще се занимава с анализи, с разработване на модели за защита. Както каза проф. Шваб нарастват предизвикателствата и отделна държава не може да се справи сама. Необходими са обединените усилия на бизнеса, на световните организации, гражданското общество, което също ще бъде представено на форума.

– Какво ще бъде българското участие?

– Това, което в аванс мога да обявя, е участието му във форум за ускоряване на икономическото развитие на Западните Балкани. Веднага след това специална среща и сесия с американския президент Доналд Тръмп, на която е поканен и премиерът Борисов.

– Ще има ли специална среща между двамата?

– Това в момента не мога да кажа. Предстои да видим. Програмата е динамична и се очакват допълнителни срещи и новини от форума. Важен е духът на Давос – не само да се съберат световните лидери на една маса, а да подадат ръка един на други да се ангажират с общи действия за по-добро бъдеще на човечеството.