Президентът на Руската федерация Владимир Путин е обсъдил по телефона редица въпроси с българския премиер Бойко Борисов, като сред тях е било енергийното сътрудничество между двете страни, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Разговорът е бил по инициатива на българската страна.

По-късно от правителствената пресслужба дадоха допълнителна информация за обсъжданите теми. Бойко Борисов е настоял за преразглеждане на лихвите по задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт” с оглед конкретните стъпки, които правителството вече е направило.

Обсъдена е била и подготовката на тристранна среща „България – ЕК – Русия” за газовия хъб „Балкан”. Експерти от „Булгартрансгаз” преди това ще запознаят руската страна с разработения бизнес модел на проекта.

Двамата са коментирали и ръста на руските туристи през този туристически сезон. Владимир Путин е оценил високо организацията на сигурността по Черноморието.

От официалното съобщение на руската страна става ясно, че са обсъждани също теми, свързани с търговско-икономическите отношения, както и „някои въпроси от международния дневен ред”.

Разговорът идва ден, след като Ирина Бокова се класира шеста при поредното гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН. Бойко Борисов по-рано заяви, че ако тя не е първа или втора, страната ни може да търси друга кандидатура.

От Москва вече заявиха, че подобно решение на България е нейно право и след евентуална рокада ще преценят дали да подкрепят нашия участник в надпреварата.

Преди малко по-малко от два месеца, в началото на август, Борисов отново се свърза с Путин. Тогава също беше официално оповестено, че основна тема в разговора им е била енергетиката.