Премиерът в оставка Бойко Борисов е очаквал животът на втория му кабинет да не е по-дълъг от една година при това крехко мнозинство в парламента. Това стана ясно от изявлението му след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Той отново посъветва БСП да състави служебното правителство със свои кадри, което ще управлява до следващите парламентарни избори, след като техният кандидат Румен Радев спечели президентските избори.

Плевнелиев и Радев да седнат и да направят служебно правителство и да ходим на предсрочни избори, призова лидерът на ГЕРБ.

Според него хората в България много бързо забравят, помнят някъде година, година и половина.

"Двуличието не ми е присъщо. Как само се променят хората за часове, но то ще им се върне от Господа, не от мене. Спомням си как се возеха с мене напред назад и се отчитаха. Няколко пъти съм минавал от осанна до разпни го... Това са безценни уроци, които ГЕРБ придоби", коментира още премиерът в оставка.

И допълни, че в момента в Народното събрание е много модерно да казваш, че си в опозиция и ГЕРБ върви по модата. 

„Едно е да говориш, друго е да управляваш, едно е да искаш, друго е да носиш отговорност. Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя”, предупреди обаче Борисов.

Той подчерта, че в изборната нощ не е искал оставката на кметовете на ГЕРБ

„Казах, че ще си поговоря с кметовете, защото от много места идват сигнали, че не навсякъде те работят така, както хората очакват. Това не означава, че ще им искаме оставката и те ще напуснат местната власт, за да създадат проблем там", уточни лидерът на ГЕРБ.

Относно референдума, иницииран от Слави Трифонов с въпроси за задължителното гласуване, въвеждането на изцяло мажоритарна система и намаляване субсидиите на партиите, премиерът в оставка коментира, че „много трябва да се внимава с популизма”.

Той попита как биха отговорили хората, ако утре ГЕРБ направи предаване, а после инициира допитване искат ли хората минималната пенсия да стане 1000 лв.

Борисов прогнозира, че при увеличаване на пенсиите, без да са осигурени средства за това, ще скочат лихвите по кредитите.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че 2,5 млн. българи са гласували на референдума и повечето са били „за” поставените въпроси и затова ГЕРБ ще се съобрази с гласа на народа.

Той отново призна на БСП победата на президентските избори. Призна, че те са направили по-модерна кампания, но уточни: "За разлика от комунистите, при които властта се взима и дава с кръв, при нас демократите тя се взима от народа и се връща на народа".

По думите на Борисов ГЕРБ тепърва ще анализира резултатите от президентския вот и заедно ще решат как да продължат напред. 1,5 млн. души все пак гласуваха за Цецка Цачева, не можем да ги предадем, допълни той.

След консултациите с ГЕРБ Плевнелиев ще се срещне и с останалите седем парламентарно представени формации, утре ще е срещата с втората по големина партия в Народното събрание - БСП.

Разговорите ще продължат и следващата седмица, а накрая президентът ще свика и Консултативния съвет за национална сигурност в опит да се сформира кабинет в рамките на този парламент.

След това Росен Плевнелиев трябва да връчи проучвателен мандат за нов кабинет на двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, и на една по избор. Ако всички го върнат, държавният глава трябва да назначи служебно правителство.