Никак не сме се предали, защото вълната идва, отива си и след това идва размисъл, България го е минавала това поне десет пъти и пораженията са били огромни. Това каза премиерът в оставка по време на церемония по връчването на наградите в категорията "Мистър в конкурса "Мистър и Мисис Икономика", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Ще останем - не на тези постове, но като стожер на стабилността и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, защото вие, като работодатели, знаете, че исканията са повече, и едва когато видите, че компанията е стабилна - има ръст, има договори, тогава вдигате заплати. Така е и в една държава, но затова има избори - всеки може да каже тогава какво предпочита, каза  премиерът.

По думите му „надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече“.

„И аз съм „за“ и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта? В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига – така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто“, отбеляза министър-председателят в оставка.

Снимка: МС

Премиерът посочи, че въпреки прогнозите това тримесечие за тази година има 3,460 млрд. лв.  бюджетен излишък.

„Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ „Белене“, за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд.  И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне“, допълни Борисов.

Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара, предупреди той.

„Аз не мога лесно да накарам партията да вдигне ръка и да каже: Вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят изборите. Защото финансовият министър казва: „Добре, аз съм съгласен да го направим, но след това няма да ме каниш за министър и не те съветвам и ти повече да се кандидатираш за премиер”, изтъкна Борисов.

„Устойчивостта ще бъде нарушена. Никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите“, допълни той.  

Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Софарма" АД Огнян Донев получи наградата "Мистър Икономика 2016", а Светла Лесова, изпълнителен директор на "Монделийз България" ЕООД - "Мисис Икономика 2016"