Не искам избори – това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

„ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите”, поясни още Борисов. Той припомни колко трудно са сформирали правителството с Реформаторския блок. „Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”, допълни премиерът.

„Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито ние ще станем любими на другите партии, нито те на нас”, каза премиерът. Според Борисов ако изборът на Меглена Кунева беше пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и да падне правителството.

„Реформаторите осигуриха 13 гласа, не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, допълни той.

Премиерът добави, че реформаторите трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. „От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ”, поясни след това Борисов. Той увери, че партията няма никакви зависимости.

Борисов допълни, че се надява Николай Ненчев да подпише споразумението между ГЕРБ и РБ. „Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна”, каза премиерът.

Комисията за проучване на твърденията за руска и турска намеса

Премиерът беше категоричен, че няма да произлезе нищо добро от проверката на временната парламентарна комисия „освен да влоши отношенията на страната ни и с Русия, и с Турция.

„Реакциите от двете страни са много остри. И то в момента, в който търсим максимално добра координация за справяне с мигрантската вълна”, каза Борисов.

Разследването за картел на горивата

„С близо 3 млрд. сме ощетили контрабандистите. КЗК нямаше да набере тази смелост, ако не усещаше волята на правителството. Ако правителството не беше изпратило докладите в КЗК, какво зачение има, че Мартин Димитров бил казал нещо”, каза Борисов.

Обществените поръчки

„Не водя война срещу никого – нито срещу едрия бизнес, нито срещу определени хора. Държим си на принципите, върховенството на закона да е над всичко”, коментира Борисов.

По думите му всяка една фирма трябва да знае, че като се яви на конкурс за обществена поръчка, ще спечели ако е най-добрата.

„Имаме нов закон за обществените поръчки, ще бъдат направени чисто, видимо, за да видят всички това, което правят общините”, поясни премиерът.