С война няма как да се постигне мир и поддържането на военни контингенти в страни, от които след това тръгват мигранти към Европа, показва, че в дипломацията има нещо сбъркано. Това коментира премиерът Бойко Борисов на партийна конференция във Варна.

„България между 60 и 80 млн. мисля, че на година, ни струва поддръжката на контингент в Афганистан, ами като не е успешен нашият износ на революция или на демокрация,защо продължаваме да го правим?  (…) Ние продължаваме всяка година да държим българи там, да им рискуваме живота и да плащаме пари и в същото време оттам бягат по 50 60 души на нощ задържаме афганистанци. Значи нещо в дипломацията е сбъркано”, коментира премиерът.

Борисов коментира, че изначално предложението му към евролидерите е било да се затвори т.нар Балкански път и външните граници на ЕС да бъдат усилени с финанси, техника и хора. По отношение на споразумението с Турция, той призна, че изначално залегналото в него е било „дори неизпълнимо”, но е трябвало да бъде подписано, за да бъдат задържани над 3 млн. мигранти в южната ни съседка.

„За Европа работи ли тези хора да стоят далече от нейните граници - работи. За Турция работи ли да има партньор в лицето на ЕС, защото тя пък има доста изгоди в търговията – работи. Е, трябва ли да допуснем спорът да стане такъв, че нито едно от тези неща да не сработи? То не е в интерес нито на Европа, нито на Турция”, каза още Борисов.

Той защити Анкара в спора с Брюксел за антитерористичния закон, който, според европейски политици, е параван за разправа с опозицията. Според премиера, текстовете са същите като във Франция, а за Турция в момента това е "въпрос на живот и смърт".

„България сега е добре, защото маса турски фирми искат да инвестират. Това носи своите рискове, особено в т.нар смесени райони, защото който плаща заплатата, той определя правилата”, отбеляза премиерът.

Според него в парламента много се говори срещу ДПС, но единствено ГЕРБ е на терен срещу партията на Мустафа Карадайъ в Кърджали и Лудогорието.

Като не можеш да караш самолета – катапултираш

Това, което ни се предлага в момента от основните ни политически опоненти, е липсата на кандидатури от самите партии, заяви премиерът. В изказването си той явно визира предимно „червеният” кандидат и бивш командващ на ВВС о.р. ген. Румен Радев.

„Смятайте колко трябва да е изпаднала една партия, за да търси работлив, честен човек извън нейните редици. (…) На практика всеки може да извади един генерал, адмирал, пилот от гражданската авиация, за мен да караш от това сам един самолет и да возиш в друг двеста пътници е много по-отговорно, да вземеш пилот от гражданската авиация. Той поне е доказал, че се грижи за пътниците, да ги достави живи и здрави. Военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира. Имаме такива случаи, машината се разбива, държавата плаща. Ето това имаме срещу нас като основен опонент. Въобще не коментирам личните качества“, каза още Бойко Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че кандидат-президентската двойка на ПП ГЕРБ ще бъде излъчена от хора, които са започнали, развивали са се и имат успешна кариера в рамките на политическата партия: „Другото е изключително безотговорно -да търсиш певци, артисти, военни, да ги подлъжеш".