ГЕРБ няма да подкрепи правителство, предложено от Патриотичния фронт, ако президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на Патриотите. Това стана ясно от думите на премиера в оставка Бойко Борисов,  който близо час даваше показания в Столичната следствена служба, където беше призован по разследването за ваксините, договорени с бартер между България и Турция.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано от ПФ обявиха, че са готови да съставят кабинет в рамките на този парламент, ако получат мандат.

Няма по-подготвен от мен в ГЕРБ, когато се чувствам изморен, ще дам път на друг, коментира Борисов възможността ПФ да състави правителство, в което той няма да е премиер.

В тези предположения Борисов видя лична атака и коментира, че Патриотите усилено са работили в подкрепа на ген. Румен Радев. Нелогично е ГЕРБ да подкрепя правителство на ПФ, още повече че Патриотите са гласували срещу бюджета.

В столичното следствие той беше придружаван от вицепремиера в оставка Томислав Дончев и коментира, че е обяснил на следователите как се взимат решения "на подпис" от кабинета.

Снимка: Ладислав Цветков

След като в пространството се говори за тези ваксини толкова много, трябва да обясним защо сме взели това решение, добави министър-председателят в оставка.

За Борисов няма значение дали кабинетът е в оставка, или не, когато подобни разпити трябва да бъдат правени.

Снимка: Ладислав Цветков

Той обясни, че сигурно ще го извикат на разпит и за ремонта на МиГ-овете, заради което обвинение получи военният министър в оставка Николай Ненчев.

Премиерът в оставка не се съгласи с обвинението, че в момента правителството вземало скандални решения и масово се назначавали посланици в чужбина.

Преди да се яви в следствието, премиерът в оставка проведе заседание на правителството.

Борисов направи и своеобразно обръщение към кабинета си.

„Оказа се, че да управляват всички искат, ама като дойде време за управление, всички бягат като дявол от тамян, защото никак не е лесно да се носи тази отговорност. Така че благодаря ви, че продължавате да я носите, докато всички дезертират. На приказки всички са големи герои, но в момента никак не им отърва в този тежък свят да си поемат отговорността”, каза той.

На заседанието не присъстваха министрите с обвинения - здравният Петър Москов и военният Николай Ненчев.

Снимка: bTV

Правителството обаче одобри близо 55 милиона лева по бюджета на Министерството на отбраната за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 .

Отпусна и 3 и половина милиона за инвестиционна програма "минерална вода", както и над 4 милиона допълнителни разходи и трансфери.