Длъжен съм да пазя отношенията с Владимир Путин. Досега само Европа ни даваше пари, с нея сме свързани като с пъпна връв. С ген. Румен Радев сме в добри отношения. Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов пред БНТ.

По думите му България е остров на стабилност, а политическата класа, вместо да се чуди „как да се яде“, трябва да се обедини.

Борисов коментира тежките метеорологични условия в последните седмици, като каза, че толкова много сняг не е валяло от 80 г. „Те чистиха по две платна, а ние сега чистим по шест, по осем платна“.

За коментарите за възможен режим на тока и спирането на износа премиерът в оставка посочи, че не може да се строи ядрена централа заради три – четири дни на високо потребление. Ядрената мощност дава постоянно ток, той не се съхранява, коментира Борисов.

Той посочи, че е „докарал 320 млн. от Брюксел“ целево за охрана на границата. „Едно е да обещаваш, да даваш нещо, без да си го осигурил. Когато правиш нещо, е хубаво да го финансираш, да го осигуриш и следващите, ако искат, да го продължат. Искам някой да каже кой друг е издействал целево от Брюксел някой лев“.

За Русия премиерът в оставка каза, че било нужно да си подобрим отношенията и „да разплатим бакиите за Белене“. Ние нормализирахме отношенията, аз съм благодарен на президента Владимир Путин, че прояви воля и каза – ето пренасочваме туристите. Аз съм длъжен да пазя тези отношения с Путин, защото бизнесите в България са зависими от това, обяви Борисов.

България досега винаги е получавала пари само от Европа, затова винаги сме казвали – винаги с Европа, с нея сме свързани като с пъпна връв, каза още той.

За отношенията си с новоизбрания президент Румен Радев Борисов коментира, че никога не напада пръв. „С него сме в много добри отношения (...) След десетина дни всички решения ще бъдат само в него – без парламент, само с него. Без да има с кого да се съветва – само с госпожа Нинова. Стискам му палци, и най-добронамерено му пожелавам да успее и тази отговорност да не го смаже“.

За мажоритарните избори и референдумът Борисов коментира, че въпросът е можел да бъде решен още в парламента. Според него, обаче, е изключително грешно и популистко партийната субсидия да е 1 лев, защото така политическите партии ще отидат при олигарсите.

Премиерът в оставка коментира и въпроса с разследванията, започнали срещу Симеон Дянков и Трайчо Трайков, като беше категоричен: „Заставам винаги на страната на правдата (...) Съдът ще прецени кой е виновен и кой не. Бил съм им шеф, министърът пряко и единствено отговаря за своето министерство. Премиерът може да му разпореди, но той не е длъжен да го изпълни“.