След получаването на становището на ЕК и изразената позиция от президента на Русия Владимир Путин, задачата ни е да търсим инвеститори за Европейския газов хъб "Балкан", както и за довършването на проекта за АЕЦ "Белене". Това каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов.

Премиерът призова за политическо обединение в името на енергийните проекти след телефонния разговор с руския президент Путин. Борисов заяви, че е очаквал труден разговор за АЕЦ "Белене" и Южен Поток, но Путин се оказал добронамерен.

По думите му за атомната централа има варианти, включително тя да бъде изпълнена като частен проект с малко участие на държавата. Експертите трябва да се произнесат и да направят конкретни предложения, но те задължително трябва да устройват и руската страна, посочи Борисов.

При риториката от България към Русия в последно време, като и санкциите на европейско ниво срещу тази държава, доста мислих, преди да поискам разговор с президента Путин, каза премиерът. Той изрази благодарността си, че диалогът е бил осъществен, и уточни, че руският ръководител е бил много добронамерен.

Президентът Путин каза включително, че отново искат да ремонтират свои кораби у нас, посочи Борисов, цитиран от БТА. По думите му руският държавен глава е изразил готовност и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата ситуация. Русия също губи милиони, така че и за нея е добре да бъде намерено решение по темите за газовия хъб и за "Белене", каза Борисов.

Премиерът припомни, че към днешна дата срещу България има осъдителна присъда, според която страната ни е длъжна да даде 553 милиона евро, за да придобие два реактора. Междувременно ежедневно върху тази сума се начисляват лихви от 167 хиляди евро, каза Борисов. Той посочи още, че е проблем и спирането на проекта "Южен поток".

Тръбите за него са още на пристанищата във Варна и Бургас, каза премиерът и допълни, че в тази ситуация страната ни е изправена отново пред тежки съдебни процедури. Тук няма политика - ляво, дясно - има споразумения, каза Борисов.

Снимка: БГНЕС

Той допълни, че страната ни има интерконектор с Гърция, до 1-2 месеца ще бъде готов и този с Румъния. Правим със Сърбия, както и с Турция, където компресорите са реверсивни, от Европейския хъб "Балкан" край Варна по сегашната преносна мрежа през Петрич влизаме в Солун, посочи Борисов. По думите му тъй като мрежата е готова, по нея може веднага да потече газ, включително и руски.

Снимка: МС

Развитието на нещата ме кара да бъда оптимист и ако политическата класа в България съумее да бъде единна, нещата ще се развият добре, посочи премиерът. По думите му е от голямо значение какви ще бъдат резултатите от конференцията по газовите проблеми, която ще се проведе на 5 и 6 септември във Варна. Важното е да решим енергийните си проблеми, всичко останало са дреболии, посочи Борисов в отговор на въпрос, свързан с предстоящите президентски избори.

Споразумението между ЕС и Турция, макар някои да го считат за лошо, е добро за България, каза още премиерът. По думите му миграционният натиск срещу нашата страна в момента е много по-малък в сравнение с миналата година. Ние ще се борим това споразумение да продължи да действа, каза премиерът.

Той допълни още, че в тази връзка най-вероятно ще има нужда от нов разговор между него и президента на южната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган.

Борисов припомни, че страната ни иска помощ от "Фронтекс" за охрана на границата. По думите му европейската организация трябва да ни предостави както техника, така и офицери. България има хиляди километри граница, които трябва да бъдат наситени не само с термокамери, посочи премиерът. По думите му е наложително да присъстват и патрули, които да задържат тези, които са засечени от камерите.