Снеговалежите в страната, които традиционно създават проблеми на шофьори, общини и почистващи фирми, преминаха и на управленско ниво.

Кметът на Перник Росица Янакиева се оказа засегната от призива на регионалния министър Лиляна Павлова в понеделник да разчисти пътя до Радомир. А предаваните през медиите обвинения и обяснения между двете се превърнаха в словесен „бой със снежни топки”.

Пред журналисти Павлова заяви, че поддръжката на участъка е работа на общината и заплаши със съд, ако местната власт не започне да изпълнява задълженията си. „През последните няколко дни този път тенденциозно не се поддържаше”, каза тя, уточнявайки, че оправданието с недостиг на средства е нелогично.

Ден по късно Янакиева, избрана за градоначалник като кандидат на БСП, реагира, заявявайки, че не е чест за министъра „да си прави пиар на гърба на Община Перник с евтини манипулации”.

Разпределянето на отговорности кметът коментира така: "Отсечката, за която Лиляна Павлова обяснява, че тенденциозно не се чисти, е отговорност на АПИ. Добре е да се изясни това, преди да се сипят тенденциозни обвинения".

Тя уточни, че Агенция „Пътна инфраструктура” поддържа пътя София - Перник - Кюстендил - Гюешево. Община Перник се грижи за пътя от разклона на пътен възел Даскалово до кв. „Бела вода”, а останалата част от трасето до Радомир не е нейно задължение.

Янакиева, която попадна под обвиненията на ГЕРБ, че не може да се справи с щетите от силното земетресение тази година, призова представителите на властта да спрат да се занимават с „дребни шмекерии”, а да осигурят повече подкрепа за пострадалите от труса.