В Европа няма правителство или партия, която да не изповядва подкрепата за малките и средни предприятия. В българския политически спектър – също, но ме тревожи прекомерното говорене и малкото работене за малките и средни предприятия.

Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. На форума "Европейски фондове и финансови институции в помощ на малкия и среден бизнес" Бобева подчерта, че има достатъчно политики за подпомагане на малките и средните предприятия.

"Те са основната жертва на кризата. Около 309 хиляди от тях са активните през 2012 година, но 136 800 декларират, че нямат обороти", каза още Бобева и допълни, че в същото време се наблюдава тенденция средните предприятия да стават големи, а малките - микро. Според Бобева за последните 3 години с 50% намаляват и инвестициите в дълготрайните материални активи, което показва, че малките и средни предприятия се декапитализират.

"Строителство и туризмът пострадаха най-много, но има слабо увеличение на износа от малки и средни предприятия, което е благоприятна тенденция. Наблюдава се и слабо нарастване в областта на иновациите, а по отношение на достъпа до финансирането излиза, че сме на 9-то място, но аз не мога да се съглася с това", категорична бе Бобева, цитирана от БГНЕС.

Вицепремиерът подчерта, че в Стратегията за малките и средните предприятия са заложени 5 основни приоритета, сред които и достъпът до финансиране. За целта "Българската банка за развитие" се е трансформирала в Банка на малкия бизнес и са стартирали първите й продукти, а сред тях има и такъв за предприятия в тежко финансово състояние. Бобева подчерта, че насърчаването на износа и предприемачеството също са сред приоритетите мерки, както и създаването на добро електронно правителство.

"Ще се търсим начин за създаване на бизнес инкубатори, а европейските програми са прекрасни, но са временни. Целта ни е да създадем ефективни и устойчиви предприятия", каза още Бобева, като подчерта, че държавата през тази година отделя 20 млн. лева за иновации и призова бизнеса да кандидатства.

"Има и идея за отпадане на данъци и дарения за иновационната дейност", съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси.

"По отношение на износа, проблемите ни са, че производствата са малки, но има нужда от реални сдружавания за излизане на трети пазари и затова правителството работи активно, а защитата и подкрепата на малките и средните предприятия не може да се разглежда и извън контекста на антимонополните политики", заяви Бобева и призова малкия и среден бизнес да се сдружава.