„Не ми харесва икономика, в която хората се палят по улиците от безизходица и мизерия. Не ми харесва икономика, в която хората са бедни, защото бедността вече се превръща в пречка за растежа”. Това заяви новият вицепремиер Даниела Бобева, след като положи клетва пред Народното събрание.

В тази връзка тя отбеляза, че е необходим законодателен пакет за свръхзадлъжнялостта, който е отлаган от няколко правителства.

Бобева допълни, че правителството няма право на грешки, но няма да позволи страхът от тях да я парализира. „Не съм дошла да си губя времето, дошла съм да свърша някаква работа”, каза тя и направи сравнение с футбола: "Можеш да играеш прекрасно, но ако не вкарваш голове, не печелиш".

„Искам ние да правим хубавите неща, независимо от това кога ще се разбере, че те са били хубави. Не трябва да си казваме, че ни трябва 6 месеца или 10 месеца, трябва да го свършим сега”, отбеляза новоизбраният вицепремиер.

Даниела Бобева определи работата в правителството като "екипна игра". Да координираш не е лесно - десет години в БНБ съм се занимавала с това, но става. Ако енергията, която вкарваме да се окалваме един друг, се вкара в двигателя за икономически растеж, Китай и Индия ще бъдат слабо развити в сравнение с нас”, смята тя.

„Принадлежа към поколението икономисти на прехода”, каза за себе си Бобева и отбеляза, че всички трябва да браним финансовата стабилност. Тя обяви, че първият й приоритет ще бъде не просто да защитава, а да гарантира конкуренцията чрез промени в Закона за защита на конкуренцията.