Депутатите одобриха предложенията на министър-председателя Пламен Орешарски за вицепремиери. Даниела Бобева и Цветлин Йовчев бяха избрани от 112 депутати, а 13 се въздържаха при избора си.

„Аз съм тук, защото вярвам в българската икономика. Убедена съм, че тя има нужда от радикални реформи. Тези радикални реформи могат да станат единствено с работещ парламент”, заяви Бобева, която беше представена от премиера като „прекрасен специалист” и „като човек на дълга, който отстоява каузи и не пести усилия за защита на националния интерес”.

В представянето й Орешарски посочи като нейна заслуга и кирилицата на евробанкнотите: „Тя до последно не загуби желание да се бори за тази кауза, когато на нас, останалите участници в тогавашния екип, всичко изглеждаше една загубена битка”.

Бобева благодари за "хубавите думи” и коментира: „Чудеса в икономиката не стават. Плодовете няма да бъдат набрани веднага. Вярвам в българската икономика, защото тя оцелява въпреки шоковете – вътрешните и външните”.

Снимка: Ладислав Цветков

Даниела Бобева ще координира икономическите министри и ще отговаря за чуждите инвестиции, електронното правителство и административното обслужване на гражданите и бизнеса. До преди седмица е била директор международни отношения в Българската народна банка.

Тя е доцент е в УНСС. Основател е и на партията на Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи. Била е министър в служебния кабинет на Софиянски и е оглавявала Агенцията за чуждестранни инвестиции по времето на Жан Виденов.

Действащият вътрешен министър, който ще поеме и вицепремиерските функции, Цветлин Йовчев беше представен от Орешарски като „специалист, който отлично познава различните звена в тази система и за краткото време, за което ръководи вътрешното министерство, демонстрира бързо навлизане в проблематиката и професионален подход в управлението в една пределно сложна обществена ситуация”.

„Убеден съм в неговите качества и възможностите да се справи с тези допълнителните функции”, добави премиерът.

След избора в четвъртък Орешарски се обгради от трима вицепремиери - Даниела Бобева, Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова.