Председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев и нейният член Александър Масларски бяха освободени от правителството, става ясно от стенограмата на днешното заседание на МС. На тяхно място без конкурс се назначават Димитър Йотов за председател и Константин Арабаджиев и Константин Райков – за членове.

От Министерството на икономиката посочиха, че мандатът на старото ръководство е изтекъл, а за тези длъжности не се предвижда конкурсно начало. Едно от обещанията на управляващите беше, че директните назначения на високопоставени чиновници ще останат в миналото.

Димитър Йотов е магистър по право. Работил е в небезизвестното Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“. В рамките на професионалната си кариера е заемал длъжността „директор на дирекция” в три министерства – на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и на външните работи.

Според Медиапул, Димитър Маргаритов Йотов е съпруг на Мария Карабельова – Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. В биографията му фигурира и работа като парламентарен секретар на съоснователя на ДБГ Даниел Вълчев по времето, когато той беше просветен министър.

Бившият кмет на Район „Студентски” Константин Арабаджиев и адвокатът Константин Райков пък са членове на НИС на СДС.

Влизането им в комисията щеше да е нарушение на Закона за защита на потребителите – неговият чл. 165 изрично забранява членовете на КЗП да са в ръководството на политическа партия.

В официалното съобщение на Министерството на икономиката обаче се посочва, че двамата са напуснали НИС на СДС. Поне до днес следобед, това на беше отразено на сайта на политическата сила.

Партията, в чието ръководство са били, се оглавява от икономическия министър Божидар Лукарски, който е внесъл точката за рокадите в комисията. Неговата приятелка Ива Йорданова пък беше част от ДБГ.

„Да се надяваме, че министърът на икономиката добре ги е подбрал”, е лаконичният коментар на Бойко Борисов в стенограмата.