Шефът на парламентарната комисия за разследване на помилванията и даването на българско гражданство от предишната президентска двойка Яне Янев оповести данни за тежки корупционни практики.

Янев обяви, че в комисията е постъпил устен сигнал за помилването на наркотрафикант с десетгодишна присъда срещу рушвет от 15 000 евро. До момента имало общо между 8 и 10 сигнала от граждани, които държат да бъдат изслушани от комисията.

От думите на Янев стана ясно още, че по време на мандата Първанов-Марин е имало масово раздаване на българско гражданство на чуждестранни спортисти. Цената на паспорт била от 50 до 150 000 евро. Най-много били баскетболистите, футболистите и волейболистите. От думите на Янев стана ясно, че прокуратурата ще бъде сезирана за случаите със спортистите. Комисията ще реши дали да сезира обвинението и за личния архив на Марин, стана ясно още от думите на Янев.

Комисията бе създадена в средата на миналия месец именно по предложение на Яне Янев, който след като не успя да „уволни” Бойко Борисов, стана пръв негов парламентарен поддръжник. Срещу парламентарния орган скочиха от БСП и ДПС.

След това Първанов даде двучасова пресконференция, на която направи подробен анализ на комисията и заяви, че не се притеснява от работата й. Според него комисията е несъстоятелна, защото президентът не подлежи на парламентарен контрол. Янев обаче контрира, че законите в страната трябва да важат за всички.