„Република България и Република Македония са суверенни държави, чието настояще и чието бъдеще са неразривно свързани,” написа президентът Росен Плевнелиев в писмо до македонския си колега Георге Иванов. Посланието е изпратено на 6 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Наше общо задължение е да укрепваме добросъседските отношения... да търсим съгласие, да се противопоставяме на разделението и най-вече – да работим за благоденствието на нашите общества,” смята Плевнелиев.

В писмото до Иванов президентът приветства изявлението на македонския държавен глава в Брюксел, в което той призова споровете около общата история с България да бъдат оставени на историците. В деня на Съединението Плевнелиев заяви в Пловдив, че „България протяга ръка на Македония и очаква конкретни доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие в отношенията.

В посланието до своя македонски колега Росен Плевнелиев припомня категоричната си позиция, представена по време на последната среща на двамата в Белград, че България няма да прави компромис с историята и няма да допусне подмяна на историческите факти.

„Историята трябва да бъде оставена на историците, а отговорността на политиците е да работят за бъдещето чрез реализацията на общи проекти. Затова аз, също като Вас, вярвам, че Европейският съюз е обединителна идея,” казва Плевнелиев.

В писмото българският президент поздравява македонския си колега по случай Деня на независимостта на Република Македония, 8 септември.