Комисията по бюджет и финанси одобри проекта за държавен бюджет за 2017 г. „За“ гласуваха 10 народни представители, „против“ – 3 , а двама се въздържаха.

По-рано днес Петър Чобанов от ДПС заяви, че е открил грешка в разчетите за бюджета и поиска той да бъде изтеглен. Данните на статистиката показват, че до октомври българската икономика е създала стоки и услуги за 88 милиарда лева, а не за 86 милиарда, както е записано в проектобюджета.

Предложението на бившия финансов министър обаче не беше прието.

"Аз се чудя и на депутатите от управляващото мнозинство, не само на ГЕРБ, и на останалите. Евентуално тук може да се крият 700 милиона за политики, които да стигнат до хората и те казват - не ме интересува. Гласуваме си, защото са ни наредили", възмути се Чобанов.

„Петър Чобанов не е направил анализ на бюджета за 2017 г. - или не е имал време, или желание”, заяви министър Владислав Горанов. По думите му промяната на приходната база вече е отчетена и при старата прогноза на НСИ от преди ревизията. По думите му даже да има преизпълнение на приходите догодина, няма как те автоматично да се изхарчат, а ще отидат за намаляване на дефицита, за да не се теглят нови дългове.

Румен Гечев от БСП заяви, че за пореден път българите разбират какъв бюджет ще имат през интернет. Той критикува липсата на реформи в образованието, отбраната, сигурността.

Коментарът на премиера

С Бюджет 2017 максимално сме се постарали да подпомогнем всички слоеве на населението. Постарали сме се чрез събраните повече средства да има и по-голям ръст на икономиката, и по-големи обороти в държавата. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шумен, където участва в отбелязването на Деня на металурга.

На въпрос дали ще има повишение на пенсиите Борисов каза, че се работи активно и в тази посока. "Извън бюджета, над 260 млн. лв. сме дали повече досега за българските пенсионери", отбеляза премиерът, цитиран от БТА.

"Ако не бяха подлъгвани толкова години назад с грандомански проекти, които нямаше как да станат, дори и да беше станало "Белене" и сега да се строи, трябваше 20 млрд. лв. да се заделят, с кои пари ще им вдигнат пенсиите", каза премиерът.