Пленум на БСП в София. Георги Първанов не се появи на „Позитано” 20. Очакването, че бившият председател на левицата ще дойде на заседанието на Националния съвет, не се сбъдна.

„Оказа се, че по устав бившите председатели на партия по право са делегати на Конгреса на партията, а Националният съвет е работен орган, не ритуален”, заяви лидера Сергей Станишев по повод отсъствието на Първанов.

Днешното заседание на пленума на БСП е посветено на управленската програма на партията за финансова и данъчна политика. Стана ясно, че за дати на 48-ия Конгрес на БСП ще бъдат предложени 19 и 20 май, като Националният съвет ще трябва да реши окончателната дата.

Междувременно в писмо до Националния съвет на БСП Георги Първанов информира, че смята да се включи в пълния цикъл отчети и избори преди Конгреса на партията.

Основните проблеми, по които бившият председател на политическата формация възнамерява да вземе отношение, са как БСП да спечели парламентарните избори, как ще се справи с наследството от слабото управление на ГЕРБ и какви са параметрите на новата лява алтернатива. Друг акцент ще бъде - какви биха били границите на управленските компромиси при евентуално лявоцентристко коалиционно управление, се посочва в писмото.