Нито един закон не е преборил тероризма в света. Нека нямаме илюзии, че в България това ще се случи. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият служител на НСО Николай Марков.

Интересите на българските граждани не могат да бъдат защитени със законодателството, което в момента действа. По думите му в момента разчитаме на сива система за сигурност.

„Ние сме инвестирали частичен суверенитет в ЕС, който обаче е даден на европейската бюрокрация с цел определени ангажименти, които България поема. Тези ангажименти, които сме поели, не ни дават възможност да изградим система, с която да гарантираме напълно нашата национална сигурност. Заради това минаваме в тази сива зона, в която ви уверявам, че нещата са много добре”, уточни Марков.

Видя се, че Европа не е готова да отговори с контратерористични мерки от ефективен характер на все по-нарастващите заплахи. Непремерени бяха действията ни досега и по отноение на нарастващите миграционни процеси, коментира от своя страна Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП, като добави, че по тези въпроси страната ни е писала стратегии по тези въпроси.

Изглежда нямаме институционален капацитет, за да изпълняваме онова, което в стратегиите пишем или преписваме, изтъкна той.

По думите му правителствата през годините носят вина, че не са превръщали системата в ефективна, а са задълбочавали политизацията в нея.

„Задълбочаваха подчинеността на службите на техните интереси, включително за кадровия подбор до твърде ниски равнища имат влияние политическите партии, дори не на национално, а на местно равнище. Това не може да не даде отражение върху системата”, категоричен беше той.

„От самото начало на прехода започнахме да раздържавяваме сектор „Сигурност”. В момента имаме 160-180 хиляди частни охранители. Частни охранителни фирми са поели един сериозен сегмент”, заяви още Тихомир Стойчев.

„В момента премиерът има нужда от политическа подкрепа, която деградира. Гражданите искат да видят войска, въоръжени хора, които ги пазят. В тази ситуация той не може да направи много, освен да се провеждат операции и тренировки и хората да виждат дрънкане на оръжие. Не това обаче е войната с тероризма”, изтъкна Николай Марков.

Според Тихомир Стойчев рисковете за България ни са много големи, защото следим броя на легитимно влизащи, но не можем да проследим нелегално влизащите. „Тероризъм се появява там, където има социални и икономически неравенства, когато определени обществени сегменти не могат да участват пълноценно в политиката и чрез радикализацията си търсят правото си да участват, подчерта Стойчев.

Той уточни, че тероризмът в Близкия изток се е появил в моменти, когато са отслабени сегментите на държавата.

Според Николай Марков на общия фон на преминаващите хора като бежанци за страната ни няма никакви рискове. По думите му голяма опасност обаче би възникнала при определени решения на Турция, съгласувани с ЕС – особено такива, които касаят влизане на турските граждани в ЕС безпрепятствено, при положение че от всички арабски държави се влиза безвизово в Турция.