Редиците на СДС оредяват с всеки изминал ден. След скандала около номинацията за конституционен съдия, изключването на видни членове на партията и призиви от областни структури за оставката на местното ръководство, днес от „Раковска” 134 си тръгна още един син политик - Емануил Йорданов.

„Сутринта съм подал заявление, както е по нашия устав, до столичната организация в район Лозенец”, обяви бившият министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов.

Той обясни мотивите си като „свързани с това, че диалогът в СДС вече се е изгубил, няма абсолютно никаква търпимост към друго мнение”. Специално за bTV политикът коментира, че решението му е продиктувано и от факта, че от СДС са се възползвали от услугите на независими депутати за внасяне на кандидатура за член на Конституционния съд.

Йорданов стана поредният член на политическата формация, който публично я обявява за „кукла на конци”.

„На практика СДС се ръководи от хора, които като че ли се ръководят повече от интересите на други партии, отколкото на самата партия СДС”, допълни бившият министър.

Емануил Йорданов е член на партията от 16 години. През 1997 г. беше избран за народен представител от СДС в 38-то Народно събрание. От 1999 до 2001 година беше министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. В годините назад е бил заместник-председател на партията.

Той обяви, че няма интерес към друга политическа партия. „Напускането ми не е предизвикано от желание да отида на друго място. Просто партията, в която членувах, я няма, и е абсолютно безпредметно да се водя член на СДС на хартия”.

Преди ден от редиците на сините си тръгнаха двама депутати и един кмет – на Свищов. Обвиняваният за разцеплението и превръщането на партията в „патерица на ГЕРБ” председател Емил Кабаиванов обаче демонстрира спокойствие и коментира, че тепърва започва възраждането на СДС на политическата сцена.