Драматичните събития около СДС, започнали лавинообразно след обявената номинация на бившия президент Петър Стоянов за конституционен съдия, не стихват. След като от редиците на сините бяха изключени депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, а СДС остана с петима свои представители в парламента, днес партията напуснаха двама депутати и един кмет. Това са народните представители Цветан Костов и Михаил Михайлов и кметът на Свищов Станислав Благов.

Костов мотивира пред медиите тази своя стъпка с „дълбоко несъгласие с националното ръководство на СДС, което било превърнало партията в такава от комунистически тип - да се търси врага с партиен билет”.

„Не желая да участвам в сценарий, писан от управляващата партия, който води до ликвидиране на автентичната десница”, подчерта синият депутат и допълни, че „повече от 3 години всяка законодателна и реформаторска инициатива на Синята коалиция в парламента е била блокирана от управляващото мнозинство”.

Цветан Костов, оказва се, „повлякъл” крак, тъй като цялото общинско ръководство на СДС в Плевен, с изключение на един, също напуснало партията. На събрание късно в понеделник последваха оставки и на председатели на клубове, съобщи секретарят на организацията Стефан Ганев. Той уточни, че също ще напусне, но ще работи до следващата общинска конференция, насрочена за 9 февруари.

Единственият от ръководството на СДС в Плевен, който не изоставя организацията - Пепо Петков коментира, че „националните ръководства идват и си отиват, но партията остава”. Той е убеден, че „СДС никога няма да бъде погребана, защото синята идея има симпатизанти”.

Междувременно лидерът на СДС Емил Кабаиванов съобщи на пресконференция, че депутатът Михаил Михайлов се е самоизключил от партията, защото от две години не е плащал членски внос.

Михайлов критикува публично ръководството на СДС и преди седмица поиска оставката му заради колаборацията с ГЕРБ за издигане на конституционен съдия след провала на управляващите с Венета Марковска.

"Да си ходи!"

Снимка: БГНЕС

Междувременно сини активисти от цялата страна призоваха за оставката на сегашното ръководство на СДС и най-вече за тази на лидера Емил Кабаиванов. Искането официално предяви Областният съвет на партията във Велико Търново.

Според председателя Мирослав Трифонов исканата оставка е една от точките в обща декларация, приета на заседание на областната организация и подписана от всички общински председатели на сините. В тази връзка станало и напускането на свищовския кмет. Станислав Благов заявил, че ще връчи оставката си на председателя на СДС
Емил Кабаиванов на 6 декември, в централата на партията на "Раковски" 134.

"Започва голямото завръщане към СДС"

Самият партиен лидер подчерта, че няма намерение „да си ходи”. Дори напротив – той даде за пример набелязаните цели за близкото бъдеще пред него и десницата - българите да живеят достойно и сигурно като истински европейци.

Кабаиванов обяви, че това мисия, записана в политическа декларация, която отразявала пътя, поет към този момент от СДС. „Убедени сме, че голямото завръщане към СДС започва”, каза той и добави, че има такива индикации от цялата страна и следващите месеци ще го докажат.

След изключването на трима депутати преди седмица, СДС има само петима депутати в парламента. Дали и те ще бъдат изключени, заради отказ да внесат и подкрепят кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия, ще стане ясно на следващия съвет на партията, поясни Кабаиванов.

Това, че Гугушева е заместник-апелативен прокурор в Специализирана прокуратура е достатъчно добро доказателство, че тя е проверявана от всички възможни органи и че „няма нито една капчица на съмнение в нейното имотно състояние”, изтъкна лидерът на сините и посочи, че „за СДС тя е безупречна, а дали ще бъде подкрепена от ГЕРБ ще стане ясно на 19 декември”.

В отговор на въпрос с кои партии ще си сътрудничи Кабаиванов заяви, че приема за водещ форматът на Европейската народна партия. По отношение на Меглена Кунева председателят на СДС няма нито едно доказателство, че това е дясна партия. Запитан за евентуална работа с ДСБ, които са член на ЕНП, политикът коментира, че ако партията се разпусне и членовете й искат да се върнат в СДС са добре дошли.