Какви са идеите и концепциите на кандидатите за кметския пост в София? Предаването „Тази събота” на bTV се събраха четирима от участниците в надпреварата на местните избори – Михаил Мирчев на БСП, Вили Лилков от Реформаторския блок, Явор Нотев от „Атака” и Мария Календерска от ББЦ.

Настоящият кмет Йорданка Фандъкова отказа участие в разговора с аргумента, че все още не е номинирана официално от ГЕРБ, което предстои да стане утре.

Левият кандидат Михаил Мирчев е на мнение, че Георги Кадиев, който сам се кандидатира за кмет на София, а коалиция на АБВ и партия „Български социалдемократи” го подкрепи, му прави „електорално добро”. Според Мирчев левият няма да се обърка, а ще се мобилизира, когато един „наглец” застане срещу избирателите.

„Аз водя БСП към смяна на десния модел на управление, който е 4 години плюс 10 години плюс 10 години. Това е Янчулев,, плюс Софиянски, плюс Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова в София. Този модел е сбъркан. Много се строи, а София запада като град”, изтъкна Мирчев.

Мария Календерска от ББЦ пък е на мнение, че Кадиев всъщност е кандидат на ГЕРБ - ще работи единствено за ГЕРБ и ще обслужи Фандъкова. „Вече два пъти не е успявал с цялото БСП зад гърба си да спечели кметското място и сега няма да успее. Просто ще се върне в топлото си депутатско място на независим и само ще раздели левите гласове”, прогнозира Календерска.

„Странни фирми в София печелят непрекъснато в огромен мащаб като финансиране проекти. Може ли един километър от столична магистрала околовръстен път да струва три пъти до четири повече, отколкото в Германия и Австрия”, запита Мирчев.

Според Вили Лилков от Реформаторския блок е крайно време да се направи публичен регистър на обществените поръчки. Столична община отказва това много дълго време, независимо че още преди 5-6 години сме внесли и има такова решение на Общинския съвет да се създаде публичен регистър и тогава ще се види кои фирми печелят и при какви условия. В София се работи неефективно, с ниско качество и парите на софиянци не се харчат ефективно, подчерта той.

„София трябва да е град, в който да се строи с концепция. Не може да се строи толкова скъпо и никой да не говори за пари”, коментира и Календерска.

Според Явор Нотев от „Атака” София е град, който не отговаря на очакванията и на критериите за столица, за място, което обединява, приласкава и възпитава, което гради столичани, включително и тези, които са приходящи за кратко в столицата. По думите му побеждава пошлото и парвенюшкото.

 

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете